Pogledajte kako izgleda jetra obolela od ciroze nakon godina pijenja (VIDEO)

Unošenjem velikih količina alkohola se stvara velika količina masti, što jetri onemogućava da zadovolji potrebe za kiseonikom.

  • 3

Ciroza jetre je stanje u kom su svi delovi jetre zahvaćeni patološkim promenama. Uzrok ciroze može biti prekomerna upotreba alkohola i tada se radi o alkoholnoj cirozi. Unošenjem velikih količina alkohola se stvara velika količina masti, što jetri onemogućava da zadovolji potrebe za kiseonikom. Kao odgovor imunog sistema na ovakvo stanje dolazi do upalnog procesa koji uništava ćelije jetre. 

Ne pokušavajte ovo kod kuće! 10 narodnih lekova koji su zapravo opasni

Ciroza jetre predstavlja ireverzibilno (nepovratno) oštećenje hepatocita (ćelija jetre). Jedan od uzroka ciroze jetre je i hronični hepatitis (A, B, C, D). Mogu je izazvati i primarna bilijarna ciroza, nasledna oboljenja, vaskularna oboljenja, infektivna oboljenja, lekovi. Cirozu kao hroničnu bolest karakterišu oštećenja tkiva, stvaranje fibroznih ožiljaka i progresivno propadanje funkcije jetre, nakupljanje tečnosti u abdomenu, krvarenja, povišen pritisak u portalnim krvnim sudovima i poremećaj određenih moždanih funkcija (hepatička encefalopatija).

Ovako izgleda zdrava jetra Print Skrin YouTube / DrDrewLCTV

Tokom stanja ciroze jetre svaki proces u organizmu je poremećen zbog nepravilnosti u njenom radu. Osećaj malaksalosti, gubitak telesne težine, povišena temperatura i žutica se javljaju kao posledica nemogućnosti jetre da odstrani bilirubin.

Poznato je da konzumiranje alkohola može uzeti danak vašem struku, zdravlju srca i jetri, ali ovde možete videti svu štetu koju pravi unutar tela. Na ovom snimku iz emisije "Lifechangers", dr Dru Pinski pokazuje gledaocima kako prekomerno konzumiranje alkohola može oštetiti jetru i izazvati cirozu. On upoređuje zdravu jetru sa jetrom koja ima cirozou kako bi upozorio koliko je važno da se ljudi drže zdravog načina života.

Ovako izgleda jetra obolela od ciroze Print Skrin YouTube / DrDrewLCTV

- Jetra je puna ožiljaka i pokušava da se regeneriše, a da bi se regenerisala ona formira još više ožiljaka. - objašnjava dr Dru.

On kaže da je jetra koju pokazuje verovatno došla od osobe koja je umrla od ciroze, dodajući da nakon što jetra prestane da funkcioniše ispravno, ostatak tela počinje da propadne.

Više detalja pogledajte u videu:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    21. septembar 2018 | 11:09

    Znam ljude koji piju ceo zivot zive preko 80 godina

  • Biću zdrav leš

    21. septembar 2018 | 11:56

    Može biti ali ne mora da znači. Isto je i za duvan. Neće svaki pušač da dobije rak ili konzument alkohola cirozu jetre. Dugo sam pio nekad više nekad manje a jetra mi je kao nova. Zbog drugih problema radim analize svaka tri meseca i vidim da je jetra super. I dalje pijem jednu pred ručak. Ne isplati mi se da za ovo malo lišim sebe bilo čega.

  • Hmmm

    21. septembar 2018 | 17:57

    Moj rodjak je bio 3l coca cole dnevno i dobio cirozu? Lekari mislili da je alkos a on cocacolicar?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA