≫ 

3 jeftine namirnice mogu da vam pomognu u borbi sa dijabetesom

Opasna bolest može da se stavi pod kontrolom u hitnim situacijama uz nekoliko namirnica

  • 2

Simptomi dijabetesa uključuju veliku žeđ, učestalo mokrenje i probleme sa spavanjem, a oni mogu da se drže pod kontrolom uz pomoć određene ishrane.

Ova promena na koži može da bude znak da imate rak ili dijabetes

Sve je više obolelih od dijabetesa, a prognoze su crne kada je u pitanju povećanje broja obolelih. To je stanje koje traje ceo život i uzrokuje da nivo šećera u organizmu obolelog bude izuzetno visok. Sa dijabetesom tip 2 pankreas ne proizvodi dovoljno insulina ili ćelije u telu ne reaguju na njega.

Dijabetes možete da kontrolišete uz pomoć ishrane i vežbanja. Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Hormon insulin, kojeg proizvodi pankreas, odgovoran je za kontrolu i količinu glukoze u krvi. Uobičajeni simptomi dijabetesa su prevelika žeđ, iznenadan napad gladi, neobjašnjiv gubitak na težini i učestalo mokrenje.

Najlakši način da kontrolišete dijabetes je kroz ishranu i vežbanje. Ove tri vrste namirnica koje su izuzetno jeftine mogu da vam pomognu kada je u pitanju dijabetes.

Jaja

Ne samo da su odličan izvor proteina, jaja mogu i da smanje količinu šećera u krvi. Ukoliko jedete jaja za doručak povećavate osetljivost na insulin i smanjujete loš holesterol.

Paradajz

Sveži paradajz može da stavi pod kontrolu šećer, ali i krvni pritisak. Foto: Pixabay.com

Voće bez skroba ako što je paradajz ima mali glikemijski indeks i dokazano smanjuje nivo šećera u krvi. Istraživanje je pokazalo da 200 grama svežeg paradajza dnevno smanjuje nizak pritisak i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti povezanih sa dijabetesom tipa 2.

Krastavac

Može da vam pomogne kod dijabetesa B jer smanjuje nivo šećera u krvi. Ukoliko jedete hranu bogatu vlaknima, držite šećer pod kontrolom šećer u krvi. Probajte da svakog dana u salatu dodate par kolutova krastavca.

VIDEO: Sumo rvanje, sport koji vodi u bolesti

(Telegraf.rs/dailystar.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA