≫ 

Paralizovani ljudi će napokon moći da opet hodaju, zahvaljujući ovom izumu (VIDEO)

Tri osobe su uspele da urade nešto što nisu ni sanjale da će moći nakon što su ostale paralizovane - uspele su da naprave svoje prve "nove" korake

  • 1

Tri osobe su uspele da urade nešto što nisu ni sanjale da će moći nakon što su ostale paralizovane - uspele su da naprave svoje prve korake. Nedavno je po prvi put primenjena metoda koja uspeva da uz upotrebu implanta obnovi mrežu neurona ispod kičmene moždine koja je prestala da funkcioniše nakon paralize. Implant radi tako što ponovo povezuje neurone u nogama pacijenta sa mozgom.

Olakšanje agonije za milione ljudi: U mozgu je otkriven novi centar za bol, a može da se "isključi"

Prema poslednjim vestima, 29-godišnji Džered Činok je prva osoba koja je imala koristi od pvog lečenja. Džered iz Viskonsina, SAD, je paralizovan od 2013. godine, nakon što je ispao iz svojih motornih sanki. Hirurzi su uspeli da sastave njegovu kičmu, ali je ostao paralizovan ispod sredine trupa.

- Mislio sam da me je samo vetar jako udario i da treba da jako udahnem pre nego što ustanem. Ali, nisam mogao da ustanem. Ostao sam prikovan za kolica. - rekao je Džered.

Implant radi tako što ponovo povezuje neurone u nogama pacijenta sa mozgom Foto-ilustracija: pixabay.com

Pre nego što mu je postavljen implantat, Džered je morao da učestvuje u 22 nedelje fizikalne terapije, pri čemu je koristio pokretnu traku, kako bi opet dobio snagu u mišićima, koji su oslabili zbog nedostatka upotrebe.

Nakon toga, elektroda je umetnuta ispod povređeng područja i povezana sa pejsmejkerom u stomaku. Količina napona se onda može podesiti pomoću daljinskog upravljača. U roku od dve nedelje, rezultati operacije oduševili su i hirurge i Džereda.

- Džered je uspeo da dobije kontrolu nad pokretom u nogama. Mogli smo da ga nateramo da stoji samostalno i da može da kontoliše svoje korake. - rekao je neurohirurg dr Kendal Li.

Ovo istraživanje je delimično finansirala Fondacija Kristofer i Dana Riv. Kristofer je jedan od prvih glumaca koji je glumio supermena, ali je ostao paralizovan u nesreći tokom jahanja konja 1995. godine.

Druga dva pacijenta koja su uspešno primila ovu terapiju su 23-godišnja Keli Toms i 35-godišnji Džef Markuis.

(Telegraf.rs / Izvor: ladbible.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Super

    26. septembar 2018 | 12:33

    Sjajno. Nisam obrazovana u ovom domenu, svako fenomenalna vest!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA