≫ 

Top 5 najboljih namirnica koje drastično smanjuju bolove od artritisa

Artritis nema medicinski poznati uzrok ili lek, a od njega boluje više od 54 miliona odraslih i 300.000 beba i dece

  • 1

Reumatoidni artritis je hronično zapaljensko reumatsko oboljenje, koje pre svega zahvata zglobove, ali neretko i unutrašnje organe, nervni sistem i kožu. Spada u grupu takozvanih sistemskih bolesti vezivnog tkiva. Zapaljenje počinje u sinovijalnoj membrani, odnosno opni koja oblaže unutrašnjost zglobova i koja obezebeđuje ishranu hrskavice i stvaranje zglobne tečnosti.

7 namirnica koje izaziva dijareju, a neke od njih bukvalno jedete svaki dan

Kao posledica toga, dolazi do stvaranja panusa, umnožavanja tkiva zapaljene sinovijske membrane koje ima zloćudne osobine. Odnosno panus "razjeda" zglobnu hrskavicu, zglobne okrajke kostiju, ali i sve ostale strukture zglobova. To se manifestuje bolovima, ukočenošću, deformacijama i poremećajem funkcije zahvaćenih zglobova.

Oticanje, bol, krutost, smanjeni opseg kretanja u zglobovima, su simptomi artritisa. Zapravo, artritis je toliko prisutan da od njega boluje više od 54 miliona odraslih i 300.000 beba i dece. Reumatoidni artritis spada u kategoriju autoimunih bolesti, što znači da imuni sistem tela pogrešno napada normalne ćelije bez ikakvog razloga. To znači da nema medicinski poznatog uzroka ili leka.

Uprkos tome što ne postoji lek, neki pacijenti su otkrili namirnice koje im mogu olakšati bolove:

1. Cvetasto povrće

Brokoli, karfiol, klice i kupus su deo porodice cvetasatog povrća ili cvetnjača. Ova čudesna hrana sadrži karotenoide, vitamine C, E i K, folate i dobar su izvor vlakana. Sastavni deo cvetnjača, sulforafan je povezan sa usporavanjem propadanja hrskavice u zglobovima zbog osteoartritisa. Skuvajte ili napravite salatu od mešavine ovog povrća.

Sastavni deo cvetnjača, sulforafan je povezan sa usporavanjem propadanja hrskavice u zglobovima Foto: Pixabay.com

2. Beli luk

Beli luk vam ne može pomoći da osvežite dah, ali vam može pomoći da olakšate fizički bol. Beli luk je član porodice "allium" koja uključuje i crni luk i praziluk. Svo ovo povrće je prava mala bomba kada su u pitanju hranjive materije, uključujući vitamin B6, mangan, selen i vitamin C. Beli luk sadrži i minerale uključujući fosfor, kalcijum, kalijum, gvožđe i bakar. Sumporna jedinjenja koja utiču na zadah su ključni sastojak u oslobađanju bola. U stvari, studije su otkrile da ova jedinjenja smanjuju upale, što je veliki doprinos olakšanju bolova nastalih zbog artritisa i smanjenju oštećenju zgloba.

Beli luk vam ne može pomoći da osvežite dah, ali vam može pomoći da olakšate fizički bol Foto: Pixabay.com

3. Voda

Ako postoji magično piće, onda je to voda. Održavanje hidriranog tela je od suštinskog značaja da bi toksini mogli da napuste telo. Voda podmazuje zglobove da i tako sprečava nastanak gihta. Osim toga, voda smanjuje osećaj gladi pošto sprečava gojenje. Stručnjaci kažu da prekomerna telesna masa pogoršava stanje artritisa, gihta, lupusa, fibromialgije i drugih bolesti zglobova.

Voda podmazuje zglobove da i tako sprečava nastanak gihta Foto: shutterstock

4. Lubenica

Kada smo već na temi vode, lubenica obiluje njome. Lubenicu čini 92 odsto vode, koja pomaže da se izbace toksini iz tela, podmazuje zglobove, itd. Ali, to nije jedini efekat koji ovo voće čini fantastičnim izborom za bolesnike sa artritisom. Studije su utvrdile da lubenica smanjuje zapaljenja i da ima mnogo oksidanata, a uz to je puna karotenoidnim beta-kriptokantinom, koji može da smanji rizik od pojave reumatoidnog artritisa.

Lubenicu čini 92 odsto vode, koja pomaže da se izbace toksini iz tela i podmazuje zglobove Foto: Pixabay.com

5. Avokado

Avokado je bogato i kremasto voće. Odlična tekstura ovog voća, zahvaljujući mononezasićenim mastima olakšava bolove. Avokado je bogat karotenoidnim luteinom, koji je moćan antioksidans. Kako se ispostavilo, lutein i drugi antioksidansi mogu da štite od razvoja reumatoidnog artritisa tako što se bore protiv oksidativnog stresa. Avokado je dobar izvor vitamina E, bogat je mastima koje deluje kao antioksidans, pomaže zaštitu ćelija od štete koju izazivaju slobodni radikali. Prekomerna oštećenja slobodnih radikala u zglobovima su glavni problem artritisa i jakog bola povezanog sa njim.

Avokado je moćan antioksidans koji sprečava pojavu slobodnih radikala Foto: Pixabay.com

VIDEO: Zbog specifične ishrane, ovaj SPORT vodi u BOLESTI

(Telegraf.rs / Izvor: foodprevent.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mile

    27. septembar 2018 | 21:17

    svaka cast extra drago mi je da se trudite i pomazete, a dali imate slicnih predloga ishrane za psorijazu i ekceme hvala

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA