≫ 

Đumbir može da bude veoma opasan ako imate neki od ovih problema

Đumbir je jedan od najzdravijih začina koje možete imati u kuhinji, ali kod nejgove upotrebe savetuje se oprez

  • 1

Ne osporavamo lekovita i blagotvorna dejstva đumbira koja imaju nebrojeno pozitivnih uticaja na naše zdravlje i izgled, ali i pored viševekovne upotrebe skreće se pažnja na to da on može da bude i štetan po određenu kategoriju ljudi.

14 zvezda koje imaju ozbiljne fizičke mane, a ipak se smatraju seks simbolima (FOTO)

Đumibir ima specifičan i jak ukus, odličan je u borbi protiv upala i ima odlična antioksidantna svojstva. Ipak, ako pripadate nekoj od sledećih kategorija, savetujemo vam da se zbog vašeg zdravlja držite dalje od đumbira.

Imate neki poremećaj krvi

Ukoliko imate nekih problema vezanih za krv izbegavajte upotrebu đumbira. Foto: Pixabay/Qimono

Ukoliko ste gojazni ili imate neku srčanu bolest, đumbir može da učini čudo jer utiče na ubrzanje cirkulacije. Ali, ako imate hemofiliju onda đumbir može da bude veoma opasan po vas. Hemofilija ne dozvoljava krvi da se zgruša, a može i da ima uticaja na lekove koje pijete u terapiji ovog stanja. Kako povećava cirkulaciju, može da se desi da iznenada počnete da krvarite, a to može da bude fatalno po sve kojima se krv ne zgrušnjava dovoljno brzo.

Pijete određene lekove

Ako uzimate lekove za dijabetes ili visoki krvni pritisak, oprezno sa đumbirom! On smanjuje efekat insulina, antikoagulanata i beta blokatora, pa se obavezno posavetujte sa lekarom oko ishrane. Ukoliko neko vreme uzimate lekove za srce ili antihistamine, đumbir može negativno da odreaguje u kontaktu sa njima.

Anoreksični ste ili premršavi

Ukoliko ste anoreksični ili želite da se ugojite, đumbir nije za vas. Foto: Profimedia/Alamy

Đumbir je odličan saveznik u mršavljenju jer je bogat vlaknima i čini da se duže osećamo sitima. On potiskuje apetit, pospešuje proizvodnju enzima za varenje koji ubrzavaju metabolizam. Ukoliko trebate da nabacite neko kilo ili usporite sa mršavljenjem usled pojave anoreksije savetuje se da izbegavate đumbir.

Ako ste trudni

Sigurno ste čuli da ljudi savetuju da u trudnoći đumbir može da pomogne u sprečavanju bola u stomaku i stomačnih problema, ali nosi sa sobom i određenu dozu opasnosti. Đumbir može da ubrza vaš porođaj i izazove rane kontrakcije. Iako je odličan u borbi sa jutarnjom mučninom, sačekajte do trećeg tromesečja pre nego ga konzumirate. Previše đumbira u ranoj trudnoći može da izazove krvarenje i pobačaj. Izbegnite tragediju tako što ćete se pre opredeliti za neko drugo sredstvo koje može da vam ublaži mučinu.

(Telegraf.rs/apost.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milica trbojević

    28. april 2022 | 11:35

    ja sam koristila đumbir med i limun neki mesec dana kad sam vadila krv moja krv je bila slabija za oko bila je 5 ,8 a posle đumbira 4,0

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA