≫ 

10 razloga zbog kojih vam je stalno hladno i zbog kojih vam je zdravlje ozbiljno narušeno

Drhtavica koju osećate mogu da izazivaju veoma čudni poremećaji u telu

  • 1

Naučna istraživanja pokazala su da su žene 3 do 10 odsto hladnije od muškaraca zato što muško telo sagoreva više kalorija koje generišu toplotu, a sve zahvaljujući većem procentu mišića u telu.

Ovih 10 namirnica će vas istopiti: Jedite ih i posmatrajte kako salo sa vašeg tela nestaje

Dok pol igra veliku u logu u tome koliko ćemo biti osetljivi na hladnoću, postoje i neke druge stvari koje su takođe uzrok drhtavice i niže telesne temperature koj e zahtevaju ponekad i pomoć lekara. Ukoliko često osećate drhtavicu i hladnoću, možda je to zbog bolesti, ishrane ili navika u spavanju.

Loša cirkulacija

Cirkulacija koja je usporena dovodi do pojave drhtavice i osećaja hladnoće. Foto: Pixabay.com

Krv cirkuliše telom kako bi do svih delova donela hranljive sastojke i odnela ono što našem telu nije potrebno. Ponekad telu fale crvena krvna zrnca koja će prenositi kiseonik, a kada je cirkulacija loša onda su primarni oni organi koji su važni za preživljavanje, pre svega srce i pluća. Ovi organi dobijaju krv pre ostalih i to je razlog zašto su nam ostali delovi tela hladni.

Nizak nivo gvožđa

Gvožđe pomaže cirkulaciju krvi i time i transport kiseonika. Kada nemamo dovoljno gvožđa javlja se anemija i hipotiroidizam koji dovode do konstantnog osećaja hladnoće.

Problemi sa tiroidnom žlezdom

Jedna od osam žena ima probleme sa štitnom žlezdom tokom života. Nažalost, 60 odsto tih žena nikada ne posumnja da uopšte imaju problem. Hipotireodizam se javlja kaad u telu nema dovoljno hormona štitne žlezde, metabolizam je time sporiji,a naše telo ne može da se ugreje.

Neuhranjeni ste

Neuhranjenost dovodi do loše cirkulacije. Foto: Profimedia/Alamy

Ovo je veoma rasprostranjen razlog jer masnoća u telu pomaže da ostanemo topli. Kada nemamo dovoljno masti u telu onda nam je hladno.

Potrebno je da jedemo više masti

Masna hrana je zapravo veoma dobra za naše zdravlje. Prave i dobre masti regulišu temperaturu tela, ali treba se držati zdravih masti poput onih iz avokada.

Nemate dovoljno vitamina B12

Vitamin B12 učestvuje u pravljenju crvenih krvnih zrnaca i metabolizmu energije. Kada ga nema dovoljno onda se javlja osećaj drhtavice i hladnoće. Jedite više jaja, piletine i ribe akko biste nadoknadili manjak ovog vitamina.

Imate Rajnardov sindrom

Veoma se retko javlja, ali je moguć i kao posledicu ima osećaj hladnoće. Tada imate utisak da su vam šake i stopala ledeni jer vam je cirkulacija otežana.

Obogatite ishranu proteinima

Hrana bogata proteinima je veoma važna za osećaj toplote. Foto: Pixabay.com

Kako bi telo proizvodilo toplotu potrebni su joj proteini. Kada jedete proteine, telesna temperatura se penje.

Ne spavate dovoljno

Nedostatak sna može da učini da se osećate hladnijim nego inače. Kada ne spavate dovoljno to onda pogađa vaš hipotalamus koji je zadužen za regulaciju telesne temperature. Umor utiče i na usporavanje metabolizma, pa sve to u krug vodi ka tom eda osećate hladnoću.

Morate da pijete više vode

Voda je važna za pravilno funkcionisanje tela. Naročito je važna za cirkulaciju krvi jer kada smo dehidrirani krvni pritisak drastično pada.

VIDEO: Sva pozitivna dejstva smeha

(Telegraf.rs/apost.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bern

    5. oktobar 2018 | 16:16

    Osećaj hladnoće je veoma izražen kod ljudi koji uzimaju lekove jer snižavaju prag draži,i ničim ne može da se ovaj sindrom ublaži.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA