Keto dijeta može da pomogne u lečenju opasne bolesti od koje svakog dana u Srbiji obole dve žene

Dijeta koaj je izmišljena 1920. godine mogla bi da reši veliki zdravstveni problem

  • 0

Osmišljena je kako bi pomogla pacijentima kojima je dijagnostikovana epilepsija, a sada skoro sto godina kasnije naučnici sa Univerziteta u Alabami pokušavaju da otkriju kako keto dijeta može da pomogne u lečenju raka jajnika.

Rak jajnika može da se spreči uz pomoć jeftinog leka kojeg svako od nas ima u kući

Naučnici su posmatrali 45 gojaznih žena koje imaju rak jajnika, te su ih nasumično rasporedili tako da su neke bile na keto dijeti, a neke na dijeti koja je preporučljiva u borbi protiv raka jajnika.

Keto dijeta može da pomogne u lečenju raka jajnika? Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP

Keto dijeta pomaže tako što smanjuje unos ugljenih hidrata koji povećavaju nivo glukoze, zbog čega telo sagoreva više masnoće.

- Rak se širi jer je povezan sa nivoom glukoze, pa mislimo da bi dijete koje regulišu nivo glukoze mogle da imaju velike koristi. Keto dijeta smanjuje rast nivoa glukoze, te se tako smanjuje I mogućnost širenaj raka, rekal je profesorka s odseka za nutritivnu nauku Barbara Gover.

Istraživanje još uvek nije završeno pa se ne može sa sigurnošću tvrditi da ova dijeta pomaže u borbi šprotiv raka,a li se preporučuje da žene sa dijagnozom konzumiraju zdraviju hranu I da se o ishrani posavetuju sa lekarom.

(Telegraf.rs/klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA