Ako želite veće mišiće pijte proteinski šejk u ovo vreme, a zbog srca zaboravite na testosteron

Kada vežbate i želite bolje rezultate stručnjaci predlažu da pijete proteinske šejkove

  • 1

Zaljubljenici u teretanu i vežbanje znaju koliko je ishrana važna kada je izgradnja mišića u pitanju, a stručnjaci savetuju da ukoliko želite veće mišiće pijete proteinski šejk pre odlaska na spavanje.

Kasniji unos proteina nakon treninga neće da doprinese gojenju iako ga popijete nekoliko sati nakon fizičke aktivnosti. Tako se telo pokreće da sagori više masti i da efikasnije smršate.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Istraživanje koje je sproveo doktor Tim Snijders iz Holandije obuhvatilo je 44 mlađa muškarca koji su se bavili bodibildingom. Polovina je pila proteinski šejk sa 30g kazeina i 15g ugljenih hidrata. Na kraju 12. nedelje oni koji su pili protein imali su više snage i veće mišiće.

Takođe, njima se popravio i kvalitet spavanja dok su zadržali liniju. Pokazalo se da je ispijanje šejka uveče umesto ujutru doprinelo većem gubitku na težini.

Uprkos verovanju da će obrok pre spavanja da utiče na to da teško zaspimo, u ovom slučaju to se nije desilo. Pokazalo se da su oni koji su pili šejk imali sasvim dovoljno sna za regeneraciju.

Foto: Pixabay.com

Oni koji, s druge strane, uzimaju suplemente testosterona kako bi imali viš eenergije i bili izdržljiviji u seksu rizikuju svoje zdravlje. U istraživanju sprovedenom u Njujorku učestvovalo je 400.000 muškaraca i žena starosti od 40 do 75 godina. Muškarci koji su imali prirodno visok nivo testosterona imali su veći rizik od krvnih ugrušaka, srčanih napada i infarkta. Kod žena je drugačija situacija, jer one imaju manje testosterona u krvi.

Naučnici predlažu da se u razmatranje uzmu tretmani koji će uticati na smanjenje testosterona kako bi se muškarcima zdravlje popravilo.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hmm

    9. mart 2019 | 20:31

    Kojaaaa glupost narocito o testoronima. CISTA LAZ ... ko u ovo vjeruje neka uziva niske levele testostorona i neka se lijeci od depresije i mnogo cega. Bas takvi ce da umro od srcanog napada. Poviseni testostorone u nekim normalnim granicama smanjuje za 40% sansu da se dobije srcani udar.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA