Roditelji, nije najstresnija 2. godina života vašeg deteta, evo kada počinju prave muke

Kada budete shvatili da ste roditelj a ne reditelj, lakše ćete prebroditi sve teške faze kroz koje prolazite u odgajanju i vaspitanju dece

  • 2

Iako se čini da je vreme neposredno po rođenju deteta najgore za roditelje, pogotovo za majke, zbog nespavanja i iscrpljenosti, pravo nezadovoljstvo dolazi mnogo kasnije... Zaboravite na tzv. užasnu ili groznu drugu godinu detetovog života, kada ona prolaze kroz period koji je nešto poput prvog puberteta - to je ništa u odnosu na ono šta vas čeka malo kasnije.

 

Da li je potrebno da vas se deca plaše da biste bili dobar otac?

 

Majke koje redovno zvocaju rade veoma važnu stvar za budućnost svoje dece

 

Američki profesori sa univerziteta Arizona i Oklahoma otkrili su da su roditelji pod najvećim stresom i osećaju se najnesrećnije u dečjim tzv. tvin (tween) godinama, odnosno u periodu između detinjstva i tinejdžerskih godina. To su obično 11. i 12. godine, piše Sun.

 

Majke dece u tom uzrastu tada najčešće pate od depresije, i to mnogo više nego kada su im deca tinejdžeri.

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

- Mnogo majki nije svesno da veliko i najbolnije odvajanje potomaka od roditelja ne nastupa kada dete napusti svoje gnezdo, već kada se psihološki udalje od njih. To je psihološka metamorfoza i za majku i za dete. Ne samo da neka deca dožive velike hormonalne promene, u to vreme već se i ponašaju otuđenije i odbojnije prema majkama - ispričala je voditeljka studije Sani Lutar.

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

Ženama otprilike u 42. godini počinje da pada nivo hormona estrogena i progesterona zbog čega se mogu osećati manje brižno i ponašati otresitije i prema deci i prema partneru. Ali zadovoljstvo decom obično raste kako ona izlaze iz tinejdžerskih godina.

 

Postoji bezbroj načina da svojoj deci kažete koliko ih volite, evo jednog od njih:

 

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majka

    21. januar 2017 | 12:06

    Hvala za clanak! Pisite sto vise o odnosu tinejdzera sa roditeljima, to zanima mnoge koji ne znaju sta ih je snaslo. :)

  • deftones

    21. januar 2017 | 13:14

    ne znam ja svog sina nikad ne bijem ako napravi stetu ili zbog skole niti podignem ton jedino kad nece da jede a za skolu vidi mene kako se mucim teske posle pa ako hoce nek ne uci sam ce da udara galu o zid

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA