KAKO DA: Očistite mrlje od krvi, masnoće ili čokolade

Možda niste znali, ali čak i one najgore i najtvrdokornije mrlje mogu da se uklone prirodnim sredstvima koja ne sadrže štetne sastojke

  • 2

Da biste uklonili uporne mrlje s odeće, tepiha ili stolnjaka ne treba da kupujete skupa sredstva za čišćenje i pranje, već da se poslužite sredstvima koja imate u vašoj kuhinji. Em su prirodna, em su jeftina i što je najvažnije od svega, uopšte nisu štetna.

Mrlje od hrane uklanja jednostavno sredstvo na bazi sirćeta. Sve što vam treba je četvrtina litra tople vode, malo deterdženta za suđe i 60 ml belog vinskog sirćeta. Sve sastojke pomešajte u plastičnoj boci sa raspršivačem, a potom se spremite čišćenje. Na mrlju najpre naspite malo sode bikarbone i ostavite da odstoji preko noći. Sutradan usisivačem usisajte ostatke sode bikarbone, a potom nanesite sredstvo na bazi sirćeta koje ste prethodni dan napravili.

Ukoliko su fleke od hrane završile i na tepihu, ništa ne brinite. Sredstvo za čišćenje na bazi eteričnog ulja lavande očistiće vaš tepih, ali mu i dati prijatan miris. Pola čaše vode pomešajte sa deterdžetom za pranje suđa i u sve to dodajte i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande. Sve to lepo pomešajte dok se ne zapeni i takvu smesu utrljajte na fleku na tepihu, ostavite da odstoji, a nakon toga istrljajte vlažnom krpom.

Mrlje od crnog vina pospite solju, a mrlje od kafe ili čaja prelijte limunovim sokom, ostavite da deluje, a potom operite u veš mašini.

Evo još nekih trikova za čišćenje koji će vam dobro doći.

Puder briše masnoću

Masne fleke na odeći uklonite tako da svežu mrlju pospete puderom. Nakon toga uobičajeno operite u mašini.

Glicerinom protiv čokolade

Tragove od čokolade lagano istrljajte mešavinom biljnog glicerina i tople vode. Isperite mlakom vodom. Ponovite koliko treba.

Pasta od gustina

Mrlje od krvi najlakše ćete ukloniti potapanjem tkanine u hladnoj vodi ili pasti koju pripremite od gustina i vode.

Mineralna voda

Protiv tragova alkohola navlaženi sunđerčić namočite u mineralnu vodu i  njome upijte prolivenu tečnost.

(Telegraf.rs/24sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA