≫ 

Svakog jutra popijte čašu tople vode na prazan stomak, evo i zašto!

Iako možda nije po vašem ukusu, jer ste navikli da je pijete hladnu, konzumiranje vruće vode ima mnoge dobrobiti za vaše zdravlje, a ukus se može poboljšati dodavanjem limuna

  • 19

Većina nas započinje jutro šoljicom vrućeg čaja ili kafe, da se zagrejemo posle buđenja. Međutim, kad pijemo vodu, želimo da bude hladna. Ako je verovati ajurvedi, nismo u pravu kad je voda u pitanju.

Redovno ispijanje vruće vode, posebno ujutru, blagotvorno deluje na organizam tako što pospešuje varenje, i pomaže oslobađanje metaboličkog otpada.

Dajemo vam šest razloga zašto da konzumirate toplu vodu:

PROČIŠĆAVA ORGANE ZA VARENJE

Šolja vruće vode ujutru može vam pomoći da očistite telo od toksina. Voda i druge tečnosti potpomažu razlaganje hrane u želucu i održavaju digestivni trakt. Topla voda razložiće hranu brže, i time olakšati varenje. Konzumiranje hladne vode u toku, ili posle, obroka, zgušnjava masti u hrani i tako stvara masne naslage u crevima. Na sreću, možete zameniti hladnu vodu toplom da potpomognete varenje, naročito posle obroka.

POMAŽE KOD ZATVORA

Pre ili kasnije, svakog od nas zakače ove stomačne tegobe, koje nastaju zbog slabe peristaltike. Grčevi i nadimanje koje tada osećamo izazvano je nedostatkom vode u organizmu. Jedna čaša vruće vode, ujutru na prazan stomak, pospešiće rad creva, i pomoći telu da profunkcioniše normalno.

UBLAŽAVA BOL

Smatra se da je topla voda najmoćniji prirodni lek, a može ublažiti bol prilikom menstrualnih tegoba. Toplota će opustiti stomačne mišiće i osloboditi vas grča, čime će umiriti bol. Topla voda je dobra za sve vrste grčeva i zato što pospešuje kapilarnu cirkulaciju i na taj način opušta mišiće.

SMANJUJE VIŠAK KILOGRAMA

Ako držite dijetu verovatno ste već čuli da čaša tople vode ujutru pomaže smršate. Topla voda povećava temperaturu tela i time ubrzava metabolizam. Na taj način organizam sagoreva više kalorija. Takođe blagotvorno će uticati i na bubrege i sve organe za izlučivanje.

POBOLJŠAVA CIRKULACIJU

Konzumiranje tople vode oslobađa organizam toksina. Na taj način poboljšava se i cirkulacija.

ZAUSTAVLJA STARENJE

Prevremeno starenje je noćna mora svake žene, ali na reću, ovo se može sprečiti konzumiranjem tople vode. Prisustvo toksina u organizmu ubrzava starenje, a budući da topla voda oslobađa organizam toksina, proces starenja se usporava, a elastičnost kože se povećava.

(Telegraf.rs / MedicalDaily)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ana

    6. septembar 2014 | 12:45

    svakog jutra popijem toplu vodu i pola limuna cedjenog, odlicno deluje sto se tice detoksa.

  • mm

    8. septembar 2014 | 22:26

    ja pijem i mogu slobodno reci da deluje ali dve case vode.... a vi se smejte ali japanci najduze zive i ovo piju svakog jutra i to tri.... i ne moze zameniti vodu ni kafa ni caj...jednostavno nije isto...zasto tako topla voda deluje na probavu ne znam ali dejuje...

  • Mirela

    24. januar 2016 | 16:32

    Pozdrav,,ja pijem po dvije do tri case tople vode prije svakog obroka,,zelim znati da li utice na krvnu sliku ..hvala .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA