Vaša deca su dobila BOGINJE, a vi ih NISTE preležali? Evo šta vas čeka!

Kako samo ime kaže, “dečije bolesti” kao što su razni tipovi boginja, ako nismo vakcinisani, većina nas preleži dok smo mali. Međutim, šta ako niste cepljeni, ali ste nekim slučajem uspeli da dosad izbegnete da dobijete rubeole, morbile ili ovčije boginje, a neko u vašem okruženju je zaražen?

  • 11
Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

U poslednje vreme sve se češće s pravom priča o obaveznoj imunizaciji dece MMR vakcinom, koja između ostalog štiti i od rubeola i morbila, odnosno malih boginja. Iako većina dece pregura ove bolesti bez većih zdravstvenih problema, rizici od teških komplikacija i smrti postoje. Kod odraslih, a naročito trudnica, rizici su mnogo veći.

VAKCINACIJA U SRBIJI OBAVEZNA ZA SVE!

Stvar je u tome što dečiji imunitet još uvek nije toliko razvijen, pa ove bolesti kod mališana često prolaze bez ozbiljnijih simptoma. Međutim, imuni sistem odraslih je najčešće toliko jak, da organizam reaguje veoma burno na bolest, što u težim slučajevima može da ugrozi i život.

VAŽNO: Da li vakcina koju primimo kao deca važi za ceo život? Evo odgovora!

Jedini način prevencije je vakcinacija, a cepivo se može primiti u bilo kom životnom dobu. Ali, ako već niste imunizovani, a došli ste u kontakt s obolelima, važno je s prvim simptomima odmah se javiti lekaru.

NEPLODNOST, UPALA MOZGA, PREVREMENI POROĐAJ: Ovo su dečje bolesti koje izazivaju komplikacije kod odraslih!

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ali, ako već to niste uradili, evo šta možete da očekujete ako neke od boginja dobijete “pod stare dane”.

OVČIJE BOGINJE

Ovčije boginje, odnosno varičele, veoma su infektivno virusno oboljenje koje se najčešće širi u vidu sporadičnih epidemija. Osoba postaje zarazna dan-dva pre izbijanja prvih ospi, pa do trenutka dok ne prestanu da se stvaraju nove boginje (vezikule), što obično traje dva do četiri dana.

Foto-ilustracija: Foter/Auntie P Foto-ilustracija: Foter/Auntie P

Kod dece, vakcinacija protiv varičele nije neophodna, zato što se ova bolest uglavnom ispoljava u vidu umerenih simptoma, kao što su blago povišena temperatura i osip na koži. Nakon preležane bolesti, kod većine ostaje doživotan imunitet, iako virus nikada u potpunosti ne nestane iz organizma.

No, kod odraslih se ovčije boginje manifestuju mnogo težim simptomima, kao što su visoka telesna temperatura, mnoštvo promena na koži i sluznicama, a vrlo česte su i bakterijske komplikacije. Posebno su ugrožena pluća i bubrezi, a u težim slučajevima može da dođe do trajnih poremećaja u zgrušavanju krvi.

Foto-ilustracija: Foter/Internet Archive Book Images Foto-ilustracija: Foter/Internet Archive Book Images

Kod nekih ljudi, iako jesu preležali ove boginje u detinjstvu, može u kasnijem uzrastu (mahom posle 45. godine) buknuti nova infekcija. Tad je najčešće u pitanju herpes zoster (nema veze sa klasičnim herpes simpleksom iako se slično zove), koji se manifestuje vrlo bolnim osipom samo na jednoj polovini tela, a ponekad i na jednom oku, što može značajno da ošteti vid.

Vakcina postoji, ali imunitet koji se stiče njome traje maksimalno 10 godina, pa su česte revakcinacije neophodne.

RUBEOLE

Što se rubeola, odnosno crvenke, tiče imunizacija protiv virusa je danas za svu decu obavezna. Ali, pošto mnoge ranije generacije nisu primile ovu vakcinu, ukoliko nisu preležali boginje, oni mogu da se zaraze.

Foto-ilustracija: Foter/PhylB Foto-ilustracija: Foter/PhylB

Posebno oprezne moraju da budu žene koje planiraju da ostanu u drugom stanju, jer rubeole u prvim mesecima trudnoće mogu u velikoj meri da oštete plod i u tom slučaju je pobačaj jedino rešenje. U suprotnom, pored teških oštećenja mentalnih funkcija, dete može imati ozbiljnih problema s vidom, sluhom, radom srca i drugih organa, a postoji i velika verovatnoća da neće dugo poživeti.

Iako su simptomi rubeola obično blagi, bolest najčešće nije smrtonosna. Period inkubacije obično traje od dve do tri nedelje, a osoba je zarazna nedelju dana pre i nedelju dana od izbijanja osipa. Međutim, simptomi kod starije dece i odraslih najčešće su mnogo jači nego ako se crvenka dobije u ranom detinjstvu.

Foto-ilustracija: Foter/Internet Archive Book Images Foto-ilustracija: Foter/Internet Archive Book Images

Najčešće se javlja nadutost žlezda, jaki bolovi u zglobovima (simptomi slični artritisu), glavobolja, konjuktivitis (zapaljenje oka). No, ako se bolest zakomplikuje, kod muškaraca može doći do teške otečenosti testisa, a kod oba pola su mogući problemi s krvarenjem i upala nerava.

Zato se preporučuje svima, koji rubeole nisu imali kao mali, da se ipak vakcinišu. Stručnjaci smatraju da će jedna doza imunizacije biti sasvim dovoljna da se osoba sačuva od zaraze.

OSPICE (MORBILI)

VAKCINIŠITE DECU: Ne budite budale, umiraće vam deca od malih boginja!

O morbilima, odnosno malim boginjama, ovih se dana mnogo pričalo u medijima, jer su zbog agresivne kampanje zadrtih antivakcinaša u pojedinim delovima Balkana i sveta izbile epidemije koje su odnele nekoliko dečijih života.

Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM

Nažalost, po mališane virus ospica moće da budu veoma opasan, a u zavisnosti od ishrane i sredine u kojoj dete živi, smrtnost može da ide od 0,2 pa do čak 10 odsto od svih obolelih.

Od komplikacija javljaju se dijareja, disajni i slušni problemi, upala pluća, a najgore je ako infekcija zahvati i mozak, pa se javi upala mozga zbog koje dete može i nekoliko nedelja da bude u komi. Ako i preživi, dete kasnije tokom života može da ima nevoljne tikove ili grčeve, pa čak i da ostane paralizovano. Takođe, postoji šansa da se neke od težih posledica morbila iskažu tek nakon više meseci ili godina.

Iako zaista retko oboljevaju, kod odraslih morbili obično traju duže, simptomi su snažniji nego kod dece, a potpun opravak može da potraje i više meseci. Uz obilan osip, javlja se izuzetno visoka temperatura, izuzetna iscrpljenost i nedostatak snage.

Foto-ilustracija: Wikimedia Foto-ilustracija: Wikimedia

Prema nekim podacima, čak 20 odsto odraslih može da umre od upale pluća izazvane malim boginjama. Iako je velika verovatnoća da se bebi u stomaku neće desiti ništa, osim što će steći imunitet na morbile, same trudnice su posebno ugrožene i postoji ogroman rizik da ne prežive. Slično stvari stoje i sa osobama lošeg imuniteta, posebno obolelih od side, ali i onih koji pate od avitaminoze.

Jedini način zaštite od malih boginja je prevencija, pa zato, ako vas već nisu vakcinisali dok ste bili mali, a niste ih preležali, obavezno to uradite sada. Imunizacija odraslih se vrši dvaput, u razmaku od 28 dana, s tim što je za osobe starije od 50 godina dovoljna i samo jedna vakcinacija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirjana

    19. april 2015 | 19:11

    Ја сам у 34 добила богиње од моје дјеце. Било је то моје најгоре животно искуство - мислила сам да ћу умријети, а дјеца су то са лакоћом поднијела.

  • Marija

    22. april 2015 | 18:45

    Samo mi nije jasno zasto se vakcinisu ta deca kada ionako vecina preleze neke boginje.A i bolje je kada kao dete prelezite neko kasnije.Farmaceutska mafija.

  • Sasa Banovic

    1. mart 2017 | 13:45

    Imam 45 godina i dobio sam ih prije 4 dana.Uzas ziva.Posto je mladja cerka imala prije 14 dana a ja sam je vodio ljekaru brzo sam skontao o cemu se radi,mada sam najprije uzeo ampicilin jer mi je bol u grlu ukazivao na upalu grla ali nakon dana javile su se i prve ospice i sa temperaturom sirile ,najprije u kosi licu a zatim dalje.Najteze mi padaju unutrasnje u grlu jer ne mogu da gutam tj svaki gutljaj je jaka bol.Danas sam pojestio i doktora koji mi je potvrdio sumlje te ukazao na opasnosti i dao uputnicu dermatologu za koju zna da necu iskoristiti.Znaci nastavljam sa skidanjem temperature koja je vec danas dosta podnosljivija ,mirovanjem mazanjem cinkovom vitaminskom mascu i cekanjem da organizam odradi svoj posao .:)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA