Ne preterujte s vitaminima, dobićete RAK!

Da li i vi uzimate dodatke ishrani u vidu vitamina i minerala? Ako ne možete u potpunosti da zaobiđete ove proizvode, povedite računa o količini koju uzimate!

  • 2

Ljudi uzimaju veštačke vitamine i minerale u vidu dijetetskih proizvoda, kako bi poboljšali svoje zdravstveno stanje, međutim, nova istraživanja pokazuju da takvi proizvodi ne donose ništa dobro ljudima kojima nisu potrebni, a mogu da naštete zdravlju.

Mnogi od tih suplemenata, kako su pokazala višegodišnja istraživanja, umesto da smanjuju rizik od pojave raka, zapravo ga povećavaju.

- Ne znamo zašto je to tako, ali dokazali smo da uzimanje suplemenata koji vam nisu potrebni ili u većoj količini od potrebne, povećavaju rizik od pojave raka – kaže Tim Bjers, jedan od istraživača.

Interesovanje za ovu temu počelo je još pre 20 godina, kad su naučnici primetili da konzumiranje voća i povrća, punog vitamina, smanjuje rizik od dobijanja raka. Smatrali su da bi u tom slučaju, suplementi koji sadrže koncentrovane vitamine, trebalo još više da smanje taj rizik, pa su počeli da istražuju taj fenomen.

Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM

Početna istraživanja na tkivima i životinjama išla su u prilog toj teoriji, ali posle mnogih eksperimenata na velikom broju ljudi, videli su da je efekat potpuno suprotan. Višak suplemenata povećavao je rizik od pojave raka.

Na primer, 2006. godine, otkriveno je da suplementi folne kiseline povećavaju rizik od raka dojke za 20 odsto. To nije kraj. Isti suplementi su izazvali i pojavu polipa u debelom crevu. Iako su uglavnom bezazleni, neki od njih mogu se pretvoriti u tumor.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Nekoliko studija na muškarcima otkrilo je da suplementi vitamina E povećavaju rizik od pojave raka, a jedno od njih čak je potvrdilo da oni koji uzimaju ove suplemente imaju dvostruko veće šanse da dobiju rak prostate.

- Ovo ne znači da je opasno uzimati vitamine i minerale, već da bi ih trebalo uzimati u pravilnim dozama, jer u suprotnom stvaraju više štete nego koristi – Kaže Tim Bjers.

(Telegraf.rs / IFLS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA