Uzeli su parče kože i napravili nešto NEVEROVATNO, bez čega ne možemo da živimo! (GIF)

Koliko brzo medicina hrli ka budućnosti pokazuje najnoviji uspeh naučnika koji su od matičnih ćelija kože uspeli da stvore najvitalniji organ ljudskog tela

  • 1

Naučnicima iz San Franciska uspelo je da od matičnih ćelija iz ljudske kože razviju mini-srca koja kucaju! Ovo bi moglo da predstavlja ogroman iskorak u lečenju srčanih oboljenja, naročito kod beba.

Stručnjaci američkog Univerziteta u Kaliforniji i Gledston instituta za kardiovaskularne bolesti uspešno su izveli laboratorijski eksperiment izdvajanja matičnih ćelija iz tkiva kože, a potom i njihov preobražaj u funkcionalne ćelije srčanog tkiva. Istraživači tvrde da su od preobraženih ćelija napravili mikrotkiva poput onih u srčanim komorama.

Šef istraživačkog tima Kevin Hili istakao je da je ovo prvi slučaj veštačke proizvodnje srčanih komora.

- Ova tehnika će znatno unaprediti praćenje razvoja srčanog tkiva kod fetusa, ali i pomoći u lečenju urođenih srčanih mana kod beba. Takođe će pomoći u preciznijem utvrđivanju kontraindikacija koje lekovi izazivaju kod žena u periodu trudnoće - tvrdi Hili u članku objavljenom u naučnom časopisu "Nature Comunications".

Gfycat gif

Matične ćelije su osnovne ćelije ljudskog organizma, od kojih nastaju sve druge ćelije, organi i ljudska tkiva. Kada se beba rodi, matične ćelije su završile svoju osnovnu funkciju izgradnje bebinog organizma i ostaju u telu kao rezerva koja služi za obnavljanje i zamenu oštećenih i ostarelih ćelija u toku života.

Gfycat gif

Jedna od najvažnijih osobina matičnih ćelija je mogućnost samoobnavljanja. Druga važna osobina matičnih ćelija je njihova sposobnost da se pretvaraju u bilo koji tip ćelije. To znači da one imaju neverovatnu sposobnost ne samo da proizvode same sebe već i da stvaraju nova tkiva prilikom svoje deobe i razvoja. Njihova sposobnost proizvođenja različitih vrsta specijalizovanih ćelija čini ih tako jedinstvenim u medicinskoj terapiji.

(Telegraf.rs / MojeZdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA