≫ 

PČELARI OTKRILI: Evo kako da razlikujete PRAVI med od VEŠTAČKOG

Koliko puta ste se razočarali jer vam je pčelar na pijaci prodao lažni med? Od sada više ne morata da brinete o tome, jer vam otrkivamo metode za otkrivanje ovih prevara

  • 25

Tržište meda preplavljeno je lažnim proizvodima koja se prave od šećernog ili kukuruznog sirupa, aditiva i boja, dok je u prodavnicama industrijski.

 

 POSAO BUDUĆNOSTI U SRBIJI: Ako izaberete ovo zanimanje, čeka vas SIGURNA I DOBRA ZARADA

 

Tatjana i njena porodica pokrenuli jedinstven biznis: Otvorili su prvi hotel za pčele, i to sa pet zvezdica! Teče im med (i mleko) (FOTO)

 

Hteli mi to da priznamo ili ne, ni visoka cena ne garantuje da je med vrhunskog kvaliteta, jer to što je skup ne mora da znači da se prilikom pravljenja pčelar nije koristio prevarama.

 

Stručnjaci iz ove oblasti otkrivaju nekoliko jednostavnih metoda za otkrivanje lažnog meda.

 

- Prvo što možete probati je da protrljate malo meda između kažiprsta i palca. Ako se prsti lepe, znači da sadrži šećer ili neke druge veštačke zaslađivače. Prirodni med nije lepljiv.

 

- Stavite nekoliko kapi meda na papir ili papirnatu maramicu. Pravom medu će biti potrebno dosta vremena da prodre kroz papir jer ne sadrži vodu.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

- Napunite čašu vodom i dodajte u nju kašičicu meda. Prirodni med će pasti na dno i ostati kompaktan, dok će se veštački odmah početi da se otapa.

 

- Namažite med na komad hleba. Prirodni med će stvrdnuti hleb za nekoliko minuta, dok će ga veštački navlažiti zbog vode koju sadrži.

 

- Pre nego što progutate pravi med osetićete bockanje u ustima, koje će izostati ukoliko je u pitanju veštački med.

 

- Pravi med će se s vremenom kristalizovati, dok će veštački ostati gladak.

 

- Vrh šibice umočiti u med i zapaliti. Prirodni med neće ometati proces sagorijevanja, za razliku od veštačkog koji sadrži vodu.

 

Lipov med

 

Bistar je, gotovo proziran i blagog ukusa. Olakšava disajne tegobe i preporučuje se kod prehlada i gripa. Podstiče znojenje, povoljno deluje na probavu, ublažava grčeve i smiruje bol. Koristan je kod problema s bubrezima.

 

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

Cvetni med

 

Dobija se iz različitih vrsta cveća, u zavisnosti od podneblja. Blagog je i aromatičnog ukusa. Zbog posebnog sastava preporučuje se za podizanje imuniteta i oporavak nakon bolesti, kao i kod sezonskih alergija i alergijske astme.

 

Bagremov med

 

Karakterišu ga izrazito svetložuta boja i blag ukus. Ova vrsta meda odgovara većini ljudi jer se njegova aroma praktično ne oseća u napicima. Koristi se i kod problema sa krvnim sudovima i zatvora. Zbog sedativnog učinka pomaže kod nesanice, nervoze i napetosti.

 

Šumski med

 

Vrlo cenjena vrsta meda, jako ukusan i tamne boje. Vrlo brzo se kristališe. Snažno je antimikrobno i antiupalno sredstvo. Zbog visokog udela gvožđa preporučuje se anemičnim osobama, kao i za oporavak nakon teških bolesti i operacija. Bogat je mineralnim solima i sadrži malo šećera.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .S. S.

    18. jun 2017 | 14:30

    Kad ovo sve probam prodje mesec dana i posta stručnjak za probača meda a šta radi inspekcija oni lade se pod klimom a falš medu neka se valja!

  • pop

    18. jun 2017 | 16:09

    Najzad jedan clanak,veoma koristan i poucan.Takve stvari pisati cesce.Komplimenti za telegraf.Manje pisati o kojekakvim pevacicama isportistima sa tri dana skole,oni ne zasluzuju da popunjuju stranice novina,samo zavaravaju mlade generacije.

  • Delije Republika Srpska ☆

    18. jun 2017 | 17:18

    Ko sme ovo da uradi na pijaci a da ga ne isprebijaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA