≫ 

8 stvari koje nikako ne smete da radite kada posetite Italiju

Ovo su pravila, kojih se morate držati ako odlučite da posetite jednu od najpopularnijih svetskih turističkih destinacija

  • 8

Izraz "La Dolce Vita" (Slatki život) postao je sinonim za koncept življenja u Italiji. Ko god da je posetio Rim, Milano, Firencu ili ostale gradove ove zemlje u srcu Mediterana, mogao je da primeti potpuno drugačiji životni stil.

 RIMINI - HIT letnja destinacija! Snižene cene za avionski aranžman!

Italija nudi svoje prelepe dvorce potpuno besplatno: Ovo su obavezni uslovi, postoji samo jedna majušna fora (FOTO)

U Veneciji džinovske ruke izviruju iz vode i drže hotel: Šalju poruku koja mora da se shvati pre nego što bude kasno (FOTO) (VIDEO)

I zaista, Italijani se razlikuju od ostalih stanovnika Balkana bilo kada je u pitanju oblačenje, ispijanje vina ili ponašanje tokom obroka. Sve što dolazi iz ove zemlje povezenao je sa romantikom. Kojim god krajem Italije da ste prošli, oduševiće vas arhitektura, istorijska baština, ljudi, hrana, jezik, kultura...

Ipak, postoje stvari, koje morate da znate ako odlučite da posetiti ovu zemlju.

Doterajte se kao žena kada izlazite u javnost

Moda je u Italiji prisutna na svakom koraku. Možda je to posebno vidljivo u Milanu, koji se smatra kolevkom mode i gde su stanovnici obučeni kao manekenke i manekeni sa poslednje revije. Italijane nikada nećete videti u dokolenicama, njima je važniji kvalitet od kvantita odeće, jer kako kaže njihova izreka - Život je lepši kada izgledate lepše. Posebna pažna pridaje se obući, koja mora da bude moderna, čista i praktična.

Foto: Profimedia/Caia Image

Foto: Profimedia/Caia Image

Ne napuštajte kuću sa mokrom kosom

Mokra kosa ili izbor neprikladne obuće kada je hladno u početku vodi bolovima u vratu, a kasnije i mnogo ozbiljnijim obolenjima. Bol u vratu je jedan od najvećih neprijatelja Italijana i pokušavaju da ga izbegnu po svaku cenu.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Vino ne služi za napijanje

Vino je dobro, ali kao i u svemu, tako je potrebno imati meru u svemu, pa i piću. Ne preporučuje se napijanje u javnosti ili šetanje Rimom sa konzervom piva u ruci. Imajte na umu da naručivanje jeftine flaše vina, može naići na osudu kod konobara ili gostiju sa susednog stola.

Vrućina je naš prijatelj

U skladu sa prethodnom stavkom, klima uređaji nisu na ceni, a Italijani će se pre odlučiti za ventilator ili kupanje u moru. Isto tako u kafićima ćete teško pronaći piće sa kockom leda.

Foto-ilustracija: Pixabay.com Foto-ilustracija: Pixabay.com

Pasta ne goji

Ugojićete se zbog prejedanja. Za razliku od Amerikanaca, Italijani se ne plaše testa i ugljenih hridata, koji se nalaze u ovim namirnicama. Zato su često na meniju paste, pice i sveži hleb. Važno je konzumirati umerene porcije i jesti polako.

Pića se služe u odgovarajućim šoljama

Ovo se isto odnosi i na hranu i tanjire. Retko ćete videti koncept restorana sa hranom "za poneti". Nemojte se začuditi ako vam skuplje naplate ili vas popreko pogledaju ako naručite kapućino i odlučite da ga popijete s nogu.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Salata nije obrok

Salata, sendvič ili ne daj Bože činija žitarica nisu obrok. U Italiji se drže tradicionalno tri glavna obroka, a dan se završava vrućom večerom. Imajte na umu da se u ovoj zemlji smatra za nerpistojno ako počenete da jedete dok ostalim za stolom nije poslužen pribor za jelo.

Opuštenost

Strpljenje je vrlina, bilo da se radi o obroku, odnosu u vezi ili uzimanju odmora. Zaboravite na obrok na brzaka, umesto toga uzmite mesto, sedite i na miru pojedite to što ste planirali.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lemi

    9. jun 2017 | 08:26

    Italija je br. 1 Dizajn,hrana,ponašanje. Porediti Italiju i Ameriku to je kao da poredite čašu od kristala i plastičnu čašu.

  • Cecilija

    9. jun 2017 | 11:13

    Italija !!!Najlepsa ljudi opusteni a ovo sto ste napisali je tacno tako!!!!

  • engi

    9. jun 2017 | 09:25

    Posle ovih saveta,krecem u Italiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA