Najopasniji aerodromi na svetu: Ovde putnici s razlogom aplaudiraju pilotu kad slete (VIDEO, FOTO)

Predstavljamo vam neke od najopasnijih aerodroma na svetu

  • 6

Sledeći put kada budete planirali put u Francusku, Portugaliju ili Škotsku, imajte na umu da se tamo nalaze tri od 10 najopasnijih aerodroma na svetu.

Sleteo prvi avion na najbeskorisniji aerodrom na svetu: Nalazi se u mestu na kojem je Napoleon živeo i umro (FOTO)

Ovde možete da pronađete ŠIFRE za WI-FI svih svetskih AERODROMA (FOTO)

Ako u nekim avionima potrebno aplaudirati posle uspešnog sletanja, onda je to politima, koji su ogromne čelične grdosije uspeli da spuste na ove aerodrome

Princeza Julijana - Sveti Martin, Karibi

Ovaj aerodrom nalazi se na holandskom delu ostrva Seint Marten i u pitanju je drugi najprometniji aerodrom u istočnom delu Kariba. Dovoljno je da pogledate slike i shvatite o čemu se radi - avioni ovde lete 20-30 metara iznad glava turista.

Aerodrom je poznat po kratkoj pisti za sletanje, dugoj 2.180 metara, koja je jedva dovoljna za velike avione. Zbog toga avioni kada sleću na ostrvo lete veoma nisko, baš iznad Maho plaže. Uprkos teškom prilazu nije bilo velikih incidenata pri sletanju.

Huanho, Saba (Holadnski Antili)

Najkraću staza za sletanja nalazi se na ostrvu Saba. Duga je samo 400 metara. Piloti prilikom sletanja i uzletanja na nju, moraju da se bore sa snažnim vetrovima. Opasnost leži u njegovoj poziciji, sa strane je sakriven visokim brdima a sa svakog kraja piste su stene koje se spuštaju u more.

Daje mogućnost da avion sleti niz pistu tokom sletanja i završi u moru ili na liticama. Aerodrom bi trebalo da bude zatvoren z aupotrebu, ali vlasti ga i dalje koriste za manje avione i helikoptere.

Madeira, Portugalija

Foto: Wikipedia/Antonio57 Foto: Wikipedia/Antonio57

Aerodromu Madeira u Portugaliji prilazi se između planina i Atlantskog okeana, strogo se držeći kretanja kazaljke na satu. Prilikom sletanja piloti prvo okreću avion prema planini i zatim u poslednjem trenutku naglo skreću udesno.

Originalna dužina piste bila je 1.400 metara ali je produžena za još 400 nakon incidenta 1977. godine a potpuno izgrađena 2003. godine kada je pista produžena skoro dva puta i to iznad okeana.

Aerodrom Luka, Nepal

Ovaj mali aerodrom nalazi se u gradu Lukla na istoku Nepala. U januaru 2008. godine je preimenovan u čast Ser Edmunda Hilarija, čoveka koji je osvojio vrh Mont Everesta.

Nalazi se na nadmorskoj visini od 2.900 metara. Pre svakog dolaska aviona, stanovnici dobijaju zvučni signal, koji ih upozorava da obrate pažnju i ne izlaze iz kuća, bez preke potrebe

Kurševel, Francuska

Foto: Wikipedia/Hugues Mitton (hugovoyages) Foto: Wikipedia/Hugues Mitton (hugovoyages)

Smeštene u francuskim Aplima u neposrednoj blizini poznatog zimskog odmarališta. Ovo je ujedno jedan od najmanjih aerodroma na svetu. Karakterističan je po kratkoj pisti od 525 metara i uglu od 18.5 %. Pista je toliko kratka da morate da sletite na početak nagiba na pisti kako biste uspeli da usporite i stanete do kraja.

Bara, Škotska

U pitanju je aerodrom gde avioni sleću na plažu Trai Mor. Aerodrom nosi plima jednom dnevno pa ako dođete kasnim popodnevnim letom, možete primetiti nekoliko automobila na parkingu sa farovima koji obezbeđuju pilotima nešto svetla.

Ajs Rink, Antarktik

Na ovom aerodromu avioni sleću na klizalište, ali bukvalno. Piloti koji su imali prilike da se upoznaju sa ovim aerodromom, kažu da je debljina leda debela da nema razlike da li avion sleće tu ili na betonsku pistu.

Gibraltar

Foto: Wikipedia/Michael F. Mehnert Foto: Wikipedia/Michael F. Mehnert

Ovaj aerodrom smešten je između Sredozemnog mora i španskog grada Algekiras. Ima pistu, koja je još kraća od one na Karibima, svega 1.830 metara, što od pilota zahteva izuzezetnu preciznost. Osim toga, preseca je deo puta koji vodi ka kopnenoj granici sa Španijom i zato mora da se zatvara prilikom svakog sletanja ili uzletanja.

Tonkontin, Honduras

Prilikom sletanja leti se iznad planina, a piloti moraju da naparave manevar i skrenu ulevo za 45 stepeni  pre nego avion dotakne zemlju. I ova je pista kratka, svega 1.864 metra i nalazi se u neposrednoj blizini kuća, puteva, restorana i benzinske pumpe.

Aerodrom Gustav III, Karibi

Aerodrom Gustav III, poznatiji kao aerodrom Sveti Bartolomej. Glavni grad ovog ostrva se zove Gustavija po Kralju Gustavu III od Švedske, pod čijim protektoratom je ovo ostrvo bilo do 1878. godine kada je prodato Francuskoj.

Aerodrom je uglavnom mesto na koje sleću mali regionalni letovi i čarteri. Ovaj aerodrom je jedinstven po tome što ima kratku pistu koja vodi direktno do plaže.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SU

    17. jun 2017 | 13:03

    Kratka pista za sletanje je i na Krfu. Kada smo sleteli, kroz prozor sam videla samo more, mislila sam, gotovo je ne preostaje nista drugo nego da plivam!

  • Cika Velja

    17. jun 2017 | 15:00

    A sarajevski? Piloti slecu i polecu doslovno iz "findžana",a ni avioni nisu mali i laki?

  • Pape

    17. jun 2017 | 14:15

    U Grckoj sam negde doziveo da avioni slecu 30-40m iznad plaze, bukvalno ljudima iznad glave. Al koje je to ostrvo bilo, da me ubijete ako se setim

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA