• 6
 ≫ 

Skandal trese Italiju: Srbin im podvalio otrovan sok

 ≫ 

Firma iz Srbije ne samo da nije prodavala organski sok, već je izvozila otrovan sok

  • 6
sok

Foto: Pixabay

Neviđena afera trese ovih dana Italiju jer je otkriven lanac preveranta koji su varali na - hrani. Da skandal bude veći, umešan je i jedan Srbin. Trenutno se traga za vlasnikom kompanije koji je izvozio iz Srbije u EU koncentrovani sok od otrovnih jabuka.

Kako prenose italijanski mediji, kompanija tog državljanina Srbije ne samo da je podvalila organski sok od jabuke, već je proizvod bio napravljen od pokvarenih jabuka, kontaminiran, a bilo je dodataka kao što je šećer i voda.

Italijanska policija traga za srpskim državljaninom i vlasnikom firme za proizvodnju sokova, koji je osumnjičen da je kao član organizovane kriminalne grupe izvozio iz Srbije koncentrovani pomenuti sok od otrovnih jabuka, a koji je na tržište EU plasiran kao organski.

Kako prenose italijanski mediji, policija u Pizi uhapsila je osam osoba i stavila katanac na šest preduzeća koja su uvozila ovaj sok, a takođe je i zaplenila imovinu uhapšenih vrednu 6,5 miliona evra.

- Koncentrovani sok od otrovnih jabuka, namenjen za tržište u EU, proizveden je u Srbiji, odakle se lažno prenosio kao organski, dok je sadržao otrovne i štetne materije, a u nekim slučajevima i visoku koncentraciju patogena. Na čelu grupe bila su dvojica preduzetnika iz tog grada - preneli su italijanski mediji.

Oni takođe napominju da je deveti član ove organizovane grupe srpski državljanin, koji je direktor kompanije za proizvodnju ovog soka u Srbiji. On je tesno sarađivao sa dvojicom Toskanaca, koji su mu izdavali lažne sertifikate kako bi proizvod plasirao na tržište EU.

- Inspektori ministarstva za poljoprivredu su, pored toga što su zatvorili šest kompanija i zaplenili milionsku imovinu, presreli tovar od 30 tona koncentrovanog soka koji sadrži otrovni patulin. To je mikrotoksin koji može ozbiljno da ugrozi zdravlje ljudi, naročito dece. Najviše se razvija iz truleži jabuke. Prisutnost toksina u robi je umesto dozvoljenih 50 mikrograma po kilogramu bila neverovatnih 7.000 po kilogramu - navode mediji.

U prodaji je bilo čak 1.411 tona ovog proizvoda, vrednosti skoro 5 miliona evra, zbog čega je izdata hitna naredba za njegovo povlačenje.

VIDEO: Pojavio se otrovni nakit koji može izazvati razne bolesti pa čak i rak!

(Telegraf Biznis/greenme.it)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    2. jul 2019 | 11:33

    Па, после нас сви мрзе и сви нам криви...

  • gazda milutin

    2. jul 2019 | 11:59

    samo duga robija i debelo po dzepu pa ce se nasi bizmismeni nauciti pameti

  • N

    2. jul 2019 | 12:08

    Koliko umno bolestam treba da budes i da ti ovako nesto padne na um!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>