• 21
 ≫ 

Navikli ste da za ručak uvek bude i mesa? Šokiraće vas koliko životinja bude ubijeno svake godine

 ≫ 

Svetska populacija je nadbrojana zabravo brojem životinja na farmama

  • 21

Ako niste vegetarijanac teško da možete da zamislite da se na vašem barem jednom nedeljnom obroku ne nađe i neko parče mesa. Konzumiranje hrane životinjskog porekla tema je mnogih debata, a to i ne čudi kada uzmemo u obzir brojku jedinki koje budu ubijene tokom jedne godine da bi se našle na našim tanjirima.

Svetska populacija je nadbrojana zabravo brojem životinja na farmama. Ako saberemo broj pilića (19 milijardi), krava (1,5 milijardi), ovaca (milijarda) o svinja (milijarda) dolazimo do toga da ih je tri puta više nego ljudi, piše Ekonomist.

Ali te brojke su oslikane i onom krvavom računicom - brojem životinja koje pojedemo.

U proseku tokom godine bude ubijeno 50 miliona pilića, raste međutim i broj svinja, i veće stoke koja se ubije tokom godine.

Pilići Foto: pixabay.com

Ubijeno je oko 1,5 milijardi svinja kako bi se zadovoljili naši apetiti za pečenjem, slaninom, šunkom i kobasicama. Ta brojka se u poslednjih 50 godina utrostručila.

Pola miliona ovaca odvede se u klanicu svake godine. Broj koza koje su ubijene prešao je broj krava koje su bivale pojedene devedesetih godina.

Kada dođemo do morske hrane, broj riba i školjki koje završe svoj životni vek je čak nemoguće sračunati. Oko 150 miliona tona morske hrane bilo je za ljudsku upotrebu 2016. godine.

U poslednjih 50 godina drastično je porastao broj ljudi na planeti. Udvostručio se. A količina mesa koju pojedemo se utrostručila.

Sve veća potražnja za mesom najpre dolazi iz zemalja sa srednjim društvenim dohodkom, posebno Kine, koja se smatra najvećim svetskim potrošačem mesa.

riba Foto: Pixabay.com

Sa druge strane, apetit za mesom u Evropi i Severnoj Americi se "stabilizovao", ako ne čak i smanjio.

India, iako juri da stigne kinesku ekonomiju, i dalje čini samo mali deo svetskog konzumiranja mesa.

Svinjetina je godinama bila najpopularniji izbor za trpezarijskim stolom, ali živina je sada prestiže. Na primer, 1961. godine samo oko 12 odsto svetske proizvodnje mesa bili su pilići, patke, guske, ćurke i kokoške. Sada živina čini trećinu pojedenog mesa širom sveta.

Suprotno tome, najpopularnije crveno meso, govedina, u poslednjih 50 godina se udeo prepolovio, na 22 odsto, ali je i dalje popularnije od jagnjetine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hari

    3. septembar 2019 | 20:37

    Koliko se tek biljaka potamani da bi se vegetarijanci i vegani najeli.

  • Svoje ime

    3. septembar 2019 | 20:56

    Tuzite vegane! Pojedose svo povrce kravama!

  • Lol

    3. septembar 2019 | 22:34

    Mene vise brine koliko hektara suma posecemo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>