• 0
 ≫ 

Tanke plastične cevi pomažu farmerima da sačuvaju vodu: Ovaj izum menja agrokulturu zauvek

 ≫ 

Navodnjavanje preko klasičnih cevi se zadržalo jer je jeftino, ali iz perspektive prirodnih resursa - zapanjujuće skupo

  • 0
SRBIJA POLJOPRIVREDA SUSA Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Na sušnom zapadnom krilu Arizone, gde se sliv reke Kolorado sastaje sa pustinjom Mohave, leži oko 4.450 hektara lucerke, sirka, pšenice i sudanske trave, koji pripadaju grupi "Colorado River Indian Tribes" (CRIT), a sve je spremno za žetvu i prodaju u službi stočne hrane.

Da bi bilo šta raslo u takvim uslovima, navodnjavanje je neophodno. Ove godine je, do sada, palo vrlo malo kiše, a koriste se prilično zastareli sistemi za navodnjavanje, piše Blumberg.

Mreža kanala, izgrađena u 19. veku, isporučuje vodu iz reke Kolorado, odnosno preko sistema koji je ranije delovao kao bolja ideja. Ipak, stanje suše u SAD generalno je sve gore.

Štaviše, voda se ceni kao poseban resurs, pa je njome uveliko počelo da se trguje i na berzi. Uporno se apeluje kako nam ponestaje vode, ali i kako je trošimo naširoko, bez dovoljno razvijene svesti o ovoj tematici.

Farmere u Arizoni čeka sve toplija i sušnija budućnost, ali im jedan izum može umnogome pomoći da mudrije barataju vodom: naime, ove sezone mogu se videti crne plastične cevi kako "vijugaju", što je eksperiment sa navodnjavanjem, koji bi mogao radikalno da smanji upotrebu vode.

Kako Blumberg dalje navodi, širom sveta većina useva zavisi samo od kiše, ali tamo gde nema dovoljno padavina - farmeri su prisiljeni da se snalaze na razne načine.

Uprkos svim inovacijama koje su se poslednjih godina pojavile u poljoprivredi, od traktora sa GPS-om do genetski modifikovanih sadnica, 85% celokupnog navodnjavanja i dalje se vrši oslobađanjem velike količine vode po površini polja, a na približno isti način radilo se i pre 4.000 godina u Mesopotamiji.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Bloomberg Business (@bloombergbusiness)

Navodnjavanje preko cevi se zadržalo jer je jeftino, ali iz perspektive prirodnih resursa - zapanjujuće skupo. Čak 70% vode odlazi u otpad, a usevi koji se previše zalivaju ne mogu postići svoj puni potencijal.

Kako su sistemi trenutno dizajnirani, proterivanje vode kroz ogromne cevi zahteva veliku silu, koju poljoprivrednici postižu pumpama. Za useve poput pamuka ili lucerke, navodnjavanje kapanjem jednostavno se ne isplati.

Ali, izraelska kompanija "N-Drip" izumela je sistem tankih crnih cevi, ali upravo tako skromna inovacija mogla bi da promeni agrokulturu zauvek. U postu iznad možete videti o kakvom izumu je reč.

Video: Vatra progutala vinograd: Tužan prizor nakon požara koji je načinio ogromnu štetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>