• 1

Može koštati više od zlata: Farmeri ovu dinju poliraju noseći nekoliko pari belih rukavica

Za Japance, voće je specijalna kategorija, a ne "užina koju biste pojeli usput"

  • 1
Dinja Yubari

Foto: Shutterstock

Na prvi pogled deluje kao "svaka druga" dinja, ali joj je cena sve - samo ne obična. Naime, japanska dinja po imenu Yubari Melon smatra se najskupljim voćem na svetu.

Svakodnevno se pojavljuju nove sorte voća i povrća, zajedno sa inovacijama u metodama uzgoja i ukrštanja. Egzotično voće iz celog sveta često privlači pažnju i budi radoznalost, posebno kod potrošača s dubljim džepom.

Ipak, ovo voće i njegova cena zaista šokira i one koji su spremni da papreno plate za užitak.

Znamo da je voće i povrće pojedinih sorti za mnoge luksuz, ali najskuplje voće na svetu, verovali ili ne, može koštati više od zlatnog nakita ili čak parčeta zemlje.

U pitanju je dinja uzgajana u Japanu koja, prema podacima sa aukcija, košta više od 20.000 dolara. Navodi se da regularno ima cenu od nekih 200 dolara, ali su u maju 2019. dve dinje iz Hokaida na aukciji prodate za 5 miliona jena ili više od 45.000 dolara.

Yubari dinja je, stoga, dostupna samo najvišim slojevima društva u Japanu, a prodaje se u malim količinama, jer je nije lako nabaviti. Uzgaja se u istoimenom u regionu, na suncu u stakleniku.

Za Japance, voće je specijalna kategorija, a ne "užina koju biste pojeli usput". Građani te zemlje mu se ne dive samo zbog ukusa, već i izgleda. Konkretno ove dinje se uzgajaju s velikom pažnjom, a svakoj treba 100 dana da poraste.

Yubari Melon se uzgaja tokom cele godine, a postoji čak 20 različitih sorti semena, zavisno od sezone. Strogo se kontroliše količina vode koju svaka biljka upija, kao i klimatizacija, odnosno grejanje.

Klasifikuju se prema 4 nivoa: fuji, yama, shiro i yuki. Ona dinja koja ima čak i minimalno oštećenje, spada u poslednju kategoriju, a prve tri kategorije se određuju na osnovu sadržaja šećera i izgleda. Trećoj klasi pripada 55% dinja; drugu klasu čini 25 procenata, a svega 0,1% ili jedna od 1.000 svih ubranih dinja - označena je kao fuji.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Japan AU & NZ (@visitjapanau)

 

Posao uzgajanja Yubari dinje nije nimalo lak. Beru se ručno, a kako plodovi bivaju sve veći na svakoj biljci, pažljivo se umotavaju u beli papir, radi zaštite. Svaka dinja se čak ručno masira i polira. Zatim se pokrije da bi se zaštitila od sunca tokom poslednjeg perioda rasta.

Farmeri mogu da nose više pari belih rukavica tokom procesa poliranja. Razlog zbog kojeg su ove dinje, između ostalog, toliko skupe je taj što su zaštićene geografskom oznakom, baš kao i čuvena Kobe govedina.

Uprkos ceni, postoji veliko tržište za ovo voće širom Japana. Potrošači su spremni da plate da bi bili sigurni da je njihov poklon savršen, posebno znajući koliko je truda uloženo u proizvodnju. Dinje se često prodaju u pojedinačnim kutijama, na svili/senu ili vezane vrpcom.

Video: Kako se pravi sedalica vredna minimum 3.000 dinara: Red milovanja vune, red vode i sapuna

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>