≫ 

Izgubili ste tablice? Evo šta morate da uradite, i koliko će vas to koštati

Šta ako vam ukradu registarsku tablicu ili ona jednostavno otpadne u vožnji? Da li je dovoljno samo u policiji uzeti novu tablicu ili je procedura komplikovanija? I koliko to košta?

  • 3

Dolazite ujutro na parking i vidite da na automobilu nema prednje registarske tablice.

Mislite: „Dobro,nije veliki problem. Idem u policijsku stanicu i tražim da mi daju novu tablicu. Ne može da bude skupo – pa to je samo komad lima sa slovima i brojevima“.

Hladan tuš

Međutim, u policijskoj stanici saznajete da se u slučaju ukradene ili izgubljene registarske tablice obavezno dobija potpuno nova registarska oznaka.

To znači da policiji morate da vratite drugu tablicu (osim ako nisu nestale obe), pošto ćete dobiti dve potpuno nove, a u skladu s tim dobijate i novu saobraćajnudozvolu i novu nalepnicu za šoferku.

Koliko to sve košta?nove registarske tablice (1.093 din + 1.097 din):  2.190 dinnova saobraćajna dozvola (660 din + 654 din):     1.314 dinnova registraciona nalepnica (236 din + 204 din):   440 din

Ukupno: 3.944 din + 45 din po uplatnici (6 komada) = 4.200 din

Koja je procedura?

Tablice automobila

Foto: Telegraf

Korak po korak:

1)   Idete u policijsku stanicu i prijavljujete da je registarska tablica nestala, nevažno da li je ukradena ili je negde otpala.

2)   Dobijate potvrdu o prijavi nestanka registarskih tablica, odnosno izjavu vlasnika vozila o razlozima i okolnostima nestanka.

3)   Očitate saobraćajnu dozvolu. To možete da uradite u nekoj knjižari, fotokopirnici, menjačnici...

Zvanično, trebalo bi da donesete registracioni list, ali na šalteru smo saznali da se prihvata i očitana saobraćajna dozvola. Morate da donesete papir sa očitanom saobraćajnom – ne očekujte da će vam na šalteru u policiji to uraditi.

4)   Prikupite i ostala dokumenta, odnosno sve zajedno:

a) saobraćajnu dozvolu

b) papir sa očitanom saobraćajnom dozvolom

c) drugu registarsku tablicu ukoliko je ostala. Ako su ukradene ili nestale obe, onda ništa.

d) potvrdu o prijavi nestanka registarskih tablica, odnosno izjavu vlasnika vozila o razlozima i okolnostima nestanka

e) ličnu kartu (ili dokaz o upisu u registar kod nadležnog organa za pravna lica)

f) uplatnice – kojima plaćate nove tablice, saobraćajnu i nalepnicu. U policijskoj stanici, odnosno u delu sa šalterima, naći ćete primere uplatnica i iznose koji treba da se uplate.

5)   Dolazite na šalter u policijskoj stanici sa svim dokumentima/stvarima iz tačke 4.

6)   Na šalteru odmah dobijate nove tablice i registracionu nalepnicu sa novom registarskom oznakom. Saobraćajnu dozvolu ne dobijate odmah - umesto nje dobijate potvrdu sa kojom vozite dok saobraćajna ne bude gotova.

Na šalteru će vam reći koliko se čeka, ali recimo da će biti od 7 do 10 dana.

Prateći problemi

Tablice automobila

Foto: Telegraf

Pošto sada imate novu registarsku oznaku, trebalo bi da:

a)   obavestite osiguravajuću kuću kod koje imate obavezno osiguranje i da proverite treba li nešto da se menja na polisi

b)   obavestite osiguravajuću kuću ukoliko  imate kasko osiguranje

c)   ukoliko imate neki paket „Pomoć na putu“, da pozovete tu kompaniju, osiguravajuću kuću ili udruženje i kažete im da sada imate drugu registarsku oznaku. Tražite da se izmene podaci u dokumentima i njihovoj bazi.

d)   uradite to isto i kada su u pitanju sva druga dokumenta u kojima je važan registarski broj. Na primer, ako plaćate parking na mesečnom nivou morate takođe da izmenite podatke.

Zašto je važno da krađu odmah prijavite policiji? 

Po zakonu, morate da prijavite nestanak tablica čim primetite da ih nema.

Ali i zato što postoji velika je mogućnost da će lopovi vaše tablice staviti na drugo vozilo kojim planiraju da izvrše neko krivično delo.

Na primer, montiraju vaše tablice, natoče pun rezervoar goriva na pumpi, pobegnu bez plaćanja i vaše tablice bace negde.

Pa ne može to tako, pomisliće neko – pumpa je pokrivena kamerama i lako će se na snimku videti da je reč o nekom drugom automobilu.

Zaista?

Tablice automobila

Foto: Telegraf

A šta ako su lopovi ukrali vaše tablice upravo iz razloga što planiraju da krađu na pumpi obave autom koji je gotovo identičan vašem? Isti model, boja, generacija...

Istina, lopovima koji planiraju krađu goriva na pumpi, ovakvo poklapanje modela i boje nije ni potrebno. Njima je važno da imaju bilo kakve tablice.

Međutim, ako je reč o nekim ozbiljnijim krivičnim delima, možda će namerno tražiti isti model, verziju i boju kako bi dobili na vremenu, odnosno da bi se policija bar malo bavila vlasnikom automobila čije su tablice ukrali.

Čim obave „posao“, vaše tablice će baciti negde.

Pošten građanin bi trebalo relativno lako da dokaže da nije kriv.

Ali dok vi to dokažete, potrošićete mnogo vremena i nerava, a možda i novca. Biće tu objašnjavanja, dokazivanja, provera, razgovora, traženja svedoka, nerviranja, čekanja...

Šta ako su vam tablice nestale daleko od kuće?

U tom slučaju obraćate se policijskoj stanici nadležnoj za taj grad/opštinu.

Dobijate potvrdu o izgubljenoj registarskoj tablici, privremene registarske tablice i potvrdu o njihovom korišćenju u kojoj je određena maršruta, a koja važi do povratka kući.

Procedura je ista bez obzira da li je nestala samo jedna ili obe tablice.

Šta ako nestanu tablice na „strancu“ dok je u Srbiji?

Požarevačke tablice

Foto: Facebook/Sergio del Bosque

Ukoliko nestanu tablice sa automobila registrovanog u inostranstvu, vlasnik treba da se obrati nadležnoj policijskoj stanici. Dobiće potvrdu o izgubljenim tablicama, privremene registarske tablice za vozila koja se odvoze iz Srbije i potvrdu o privremenoj registraciji vozila koja se odvoze iz Srbije, a koja važi najviše 15 dana.

Procedura je ista bez obzira da li je nestala samo jedna ili obe tablice.

Izgubljeno–nađeno: Korisna Facebook stranica

Sjajna Facebook stranica, odnosno grupa, gde možete da:

a)   postavite obaveštenje ako ste našli izgubljenu registarsku tablicu

b)   postavite pitanje da li je neko slučajno video vašu tablicu ako ste sigurni da je nestala na određenom mestu

Grupa se zove „Izgubljene registarske tablice“ i možete da joj pristupite klikom na ovaj link: „Izgubljene registarske tablice“

Pogledajte kompletnu ponudu polovnih automobila za prodaju na sajtu Polovni Automobili

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ideja

    22. jun 2019 | 16:31

    Napisite markerom na poledjini tablice svoj broj telefona. Ima i dalje dobrih i normalnih ljudi koji ce Vas nazvati i pomoci.

  • ЋупричанинSWE

    22. jun 2019 | 15:05

    Улогујем се на Transport styrelsen и наручим таблицу. Кошта 90 круна, око 1000 динара и то треба да се плати у року од 21 дан. Таблица стигне на кућну адресу за 2 дана.

  • Ja!

    22. jun 2019 | 11:05

    Pa da tesko je sipati gorivo u auto bez tablica, a i majku mu valjda ce pre identifikoovati samu osobu kad vec imaju kamere. Ovo je lopovluk ali legalan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA