≫ 

Evo kako sistem za paljenje auta bez ključa može da bude smrtonosan

U pitanju je stvar koja nam je olakšala život, ali u isto vreme - može da bude i veoma opasna

  • 5
Automobil, Ključ, Brava Foto: Pixabay.com

Sistem paljenja kola bez okretanja ključa u bravi je jedan od napredaka u automobilskoj industriji koji je lako ceniti. Više ne moramo stalno da tražimo ključ, ubadamo u rupu za paljenje po mraku, već je samo potrebno da otvorimo vrata automobila, uđemo u njega i pritisnemo dugme.

A ključ uopšte ne mora da napušta vaš džep ili tašnu.

Međutim, ova olakšica sa sobom donosi i određenu opasnost koju je lako prevideti.

Sa tihim modernim motorima, vrlo lako može da se desi da neko zaboravi da isključi automobil kada ga parkira i odšeta od njega.

ključevi od automobila Foto: Pixabay.com

Ovo je rizično kada je vozilo na ulici ili parkingu.

Ali može da bude i smrtonosno ako je u garaži, pogotovo ako je ona u sklopu kuće.

Sudeći po podacima do kojih je došao New York Times, 28 osoba umrlo je od trovanja ugljen monoksidom kada su automobili sa beskontaktnim paljenjem greškom ostavljeni upaljeni u garaži.

Nevidljivi gas, koji takođe nema ni miris, vrlo lako može da ispuni stan pored garaže i usmrti ljude, vrlo često dok spavaju.

Ova opasnost poznata je već neko vreme, i zbog toga stručnjaci preporučuju da ovakva vozila imaju određeni zvuk koji će puštati kako bi upozorili vozače koji napuštaju vozilo da ono i dalje radi, pa čak i sistem koji će ih automatski ugasiti nakon izvesnog vremena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miki

    2. jul 2019 | 11:37

    Pa ko neko moze da ne skonta da je ostavio upaljeno auto onda ne treba ni da ga vozi. Valjda se auto ostavlja u brzini, a ako je upaljen i pustits kvacilo ugasice vam se sam i jos udariti u nesto ispred :D, a da ne govorim da cujes auto kako ti radi... Ovo sto ste napisali samo malouman moze da uradi...

  • Vlada

    2. jul 2019 | 13:32

    cim se odaljis od kola sa kljucem on se gasi i sam zakljuca tako da ovo samo mogu zatupeli amerikanci kod njih me nista vise ne cudi

  • Sasa

    2. jul 2019 | 12:57

    Sve da je navedeno i tačno za nas nema brige.Posle dva-tri sipanja našeg, čuveno "kvalitetnog" goriva,nema šanse da se motor ne čuje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA