Ovo su najbezbednije boje za automobile ako maksimalno želite da smanjite rizik od sudara

Najpopularnije boje nisu uvek i najbezbednije

  • 3
Fiat 500, kola, auto, boje Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Gotovo sva vozila danas dolaze sa pet zvezdica dobijenim u testovima sudara. Ovo je bukvalno postalo imperativ za proizvođače automobila ako žele da njihovi modeli budu konkurentni.

Ali pored najnovije bezbednosne tehnologije i gedžeta, postoji još jedna stvar koja može da utiče na to koliko ste bezbedni - a to je boja automobila.

Sudeći po statistikama, crni automobili imaju 47 odsto veći rizik da učestvuju u sudaru u poređenju sa ostalim bojama.

A koliko su druge boje bezbedne, pogledajte ispod.

Ovo su 10 najpopularnijih boja za kola, a mi vam otkrivamo koliko je svaka bezbedna:

1. Žuta boja je glavno obeležje taksija u Njujorku, ali i u drugim zemljama širom sveta, i za to postoji jako dobar razlog. Žuta je jarka boja i vrlo lako se izdvaja, čak i kada pada kiša ili je magla napolju.

Pritom, odlična je za noćnu vožnju jer je drugi vozači lako primećuju, a pruža i odličan kontrast u odnosu na druge stvari oko puta.

2. Bela boja možda izgleda kao najbezbedniji izbor, ali su istraživanja pokazala da su ovi automobili prilično česti, a ta činjenica utiče na način na koji se ona izdvajaju - ili zapravo, ne izdvajaju.

Mercedes-Benz E350 Foto: Mercedes-Benz

Bela boja je i dalje veoma bezbedna opcija jer lako može da se uoči kada nema dovolno svetla i pruža odličan kontrast u odnosu na sivi i crni put. Ali nije najbezbednija jer ju je teško uočiti tokom kiše ili magle.

3. Narandžasta boja je bez ikakve sumnje jarka boja, ali se ona ne viđa oko puteva. Ipak, ne nude svi proizvođači ovu boju kao opciju, zbog čega je teško doći do automobila koji je ofarban u nju. Ali u pitanju je jedna od najbezbednijih boja, dok pojedini stručnjaci tvrde da je zapravo najbezbednija.

4. Zlatna boja je svetla i jarka, što znači da se izdvaja tokom dana. Ova boja odlično reflektuje svetlo tokom noći i pruža odličan kontrast u odnosu na crni put. Ipak, baš kao i srebrna boja, ovu je teško uočiti po kiši.

5. Bež boja je za mnoge dosadna boja, ali je prilično bezbedna. Pruža dobar kontrast naspram ruda i prilično je uočljiva tokom noći. Međutim, zbog toga što je nešto blaža prema očima, postoji šansa da je ne primetite kako treba na putu, kao i kada pada kiša ili oblačno.

6. Srebrna boja je statistički najpopularnija auto boja. Bezbedna je jer se izdvaja u saobraćaju i uslovima lošije vidljivosti. Ali nije toliko bezbedna tokom kiše. Doduše, za sve ostale prilike je veoma bezbedna.

7. Crvena boja je svakako najbrža, ali nije nužno i najbezbednija. Crvena boja lako može da se utopi u okolinu zbog stop svetala, semafora i drugih znakova. Ipak, crvena se takođe izdvaja po kiši ili magli, ali noći nije dovoljno svetla kakio bi vas drugi vozači lako uočili.

8. Plava boja nije preterano bezbedna jer se lako utapa sa nebom tokom dana, a noću ne pruža dovoljno kontrasta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kiki

    15. oktobar 2019 | 19:01

    Dali je i Kraljevic Marko jahao “ sarca” zbog bezbednosti ??

  • Peca

    15. oktobar 2019 | 18:15

    Kakve veze imaju boje sa čukanjem ne zamlaćujte narod

  • AcoGM

    15. oktobar 2019 | 16:59

    Imam sivog I cesto sam ga cukao ,a I mene su

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA