• 0

Znate li čemu služe ove crne tačkice na staklu vašeg auta? Odgovor će vam biti od koristi

One nisu nasumično postavljene...

  • 0

Na rubovima stakla u automobilima i autobusima često možemo videti crnu liniju i iznad nje crne tačkice. Negde od 1950-ih na ovamo proizvođači automobila počeli su da koriste lepilo kako bi prozor bio stabilan i to je bilo bolje rešenje od metalne podloge. Lepilo je bilo sigurnije, ali ipak nije bilo estetski zadovoljavajuće.

Crna boja je zapravo keramička boja, a služi da sakrije lepilo. Osim toga, boja je zapečena što znači da je neuništiva. Ono služi da drži prozor na mestu i pritom skriva lepilo.

Što se tiče tačkica, one su tu da izvrše estetski ugodan prelaz iz debelih crnih linija u prozirnost stakla. Tačke nisu nasumično postavljene. One postaju sve ređe što su udaljenije od crne linije.

Takav uzorak je estetski prihvatljiviji jer nema naglih prelaza. Međutim, čak ni tačkice nisu samo za ukrašavanje. Njihova druga svrha je, osim vizualnog učinka, kontrola temperature. Kako bi se staklo prilikom izrade moglo saviti, zagreva se. Staklo obojeno u crno zagreva se brže od ostatka. Tačkice su tu da raspodele toplinu malo ravnomernije, što sprečava pucanje, piše "Reader's Digest".

Video: Da li ćemo za par godina voziti leteće automobile?

(24sata.hr)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima