• 2

Uske gume su mnogo efikasnije na snegu i ledu od širokih?

Ako hodate preko polja prekrivenog dubokim snegom, da li biste pre obuli patike ili zimske cipele

  • 2

Današnji automobili se prodaju većim i širim felnama i gumama nego ikada ranije. To ne samo da vizuelno izgleda bolje, nego točkovi većeg prečnika, sa širim gumama dosta unapređuju stabilnost i upavljivost automobil i kamiona.

Šire gume omogućavaju vozilu da ostvari kontakt sa podlogom većom površinom, što u normalnim uslovima vožnje znači bolje prijanjanje, a samim tim i bolje performanse vozila. Nažalost, svaka dobra stvar obično ima i svoju negativnu stranu.

Tako na primer, ako hodate preko polja prekrivenog dubokim snegom, da li biste pre obuli patike ili zimske cipele? Cipele, naravno! Širi otisak stopala vam omogućava da ravnomernije rasporedite vašu težinu po većoj površini, i da tako hodate po površini snega a ne da u njega upadate.

Zima, Gume, Sneg, Kola, Automobili, Zimske Gume

Foto: Pixabay.com

Razmišljajte o vašim gumama na isti način. Široke gume će lakše održavati vozilo na površini snega i bolje raspoređivati težinu po klizavoj površini. Ali kada siđete na asfalt, vama je potrebno nešto upravo suprotno od zimskih cipela.

Uže zimske gume će imati mnogo bolji odnos raspoređivanja težine po kvadratnom centimetru, što će pomoći automobilu da ga "pogura" kroz sneg, kao i da "zakopa" u led kako bi vozilo imalo bolji otpor podloge koji mu je potreban da se pokrene.

I ne samo da manje gume pomažu boljoj zimskoj vožnji, već i manje flene od originalnih (koje se kod većine vozila mogu montirati i često su jeftinije).

Set zimskih felni će vam takođe pomoći da uštedite, pošto je zamena celih točkova jeftinija od zamene guma na postojećim felnama.

Video: Svet i Evropa su gladni automobilskih guma, a Japanci će ih hraniti iz Srbije

(Telegraf.rs)

Komentari

  • dago 1

    Pa vidite i lanci sluze za snijeg a rijetko kad se stavljaju. A sad ??? Koliko siroka guma ako smo na asfaltu ??

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima