≫ 

Praznici su idealno vreme za putovanje: 6 korisnih saveta za bezbednu zimsku vožnju

Gužve na putevima tokom praznika stvaraju nervozu kod vozača, pa mnogima u odsudnim trenucima popusti koncentracija...

  • 0
automobil, zima, sneg, auto Pixabay.com

Praznici su idealno vreme za putovanje, za odlazak iz grada i kraći odmor od posla i obaveza. Ovih nekoliko jednostavnih saveta pomoći će vam da bezbednije vozite tokom prazničnog putovanja.

Tokom vožnje zaboravite na telefon

Skretanje pažnje sa kolovoza jedna je od najvećih opasnosti za svakog vozača. Ukoliko zadržite pogled ka ekranu tokom dve sekunde, kretaćete se bez kontrole oko 55 metara. Pri brzini od 60 kilomatara na sat ta distanca iznosi više od 30 metara, piše news.com.au.

Korišćenje telefona tokom vožnje ne samo da ugrožava vaš život i živote ostalih učesnika u saobraćaju, već vas može uvaliti u finansijske probleme. Kamere na putevima snimaju ponašanje vozača, a ukoliko vas zaustavi policija, pokazaće vam dokaz protiv vas. Svako opravdanje je besmisleno.

Podesite telefon tako da vas pozivi, poruke i obaveštenja na društvenim mrežama ne uznemiravaju dok vozite. iPhone pruža mogućnost da prijatelje obavestite o tome da ste za volanom. Svi odgovori i razgovori mogu da sačekaju do dolaska na cilj.

Foto: Pixabay

Planirajte rutu

Pre nego što krenete ka željenoj destinaciji, dobro pogledajte koji sve putevi vode do nje. Tako ćete smanjiti mogućnost da zalutate i sebe poštedeti nerviranja. Svako od nas ima vreme koje je rezervisao za putovanje, a probijanje rokova stvara stres. Kašnjenje vas može navesti da jače stisnete papučicu gasa. Zna se koliko je to opasno pri klizavom kolovozu i gužvama koje počinju pred kraj godine.

Obavezno ponesite vodu i hranu. Umesto čipsa i hamburgera koji vas trenutno zasite, spremite zdrave obroke. Postarajte se da se deca na zadnjem sedištu ne dosađuju, pa im slobodno pustite crtani film na nekom od pametniih uređaja.

Ne krećite na put tokom noći

Mnogi od nas pomisle da bi polazak u ranim jutarnjim časovima doneo više vremena za praznične čarolije. Imajte na umu da zimi sunce izlazi dosta kasno, pa ste onda osuđeni na dugu noćnu vožnju po hladnom vremenu. Ukoliko dođe do pucanja gume ili kvara na automobilu, spremite se za nepotrebno smrzavanje.

Foto: Pixabay

Proverite stanje svog automobila

Šlep službe su tokom ovog perioda godine zauzete, pa bi kvar na drumu izazvao čekanje i brojne neprijatnosti. Niske temperature i gužve testiraju limite vašeg vozila. Ne morate biti mehaničar da biste saznali da li je sve u redu sa vašim kolima. Proverite sami ulje u motoru, količinu antifriza, tečnost za brisače i pritisak u gumama. Tako ćete već pre polaska znati osnovne informacije o vašem vozilu.

Gume su najkritičniji deo automobila tokom zime. Verovatno ste na vreme obavili zamenu letnjih guma zimskim. Vožnja na letnjim gumama je kažnjiva, a može biti uzrok proklizavanja i brojnih opasnih situacija. Pobrinite se da pritisak vazduha bude na odgovarajućem nivou i obavezno proverite farove.

Vodite računa o težini prtljaga

Pre nego što krenemo na odmor, često napunimo prtljažnik svim i svačim. Pakovanje neophodnih stvari učiniće vožnju sigurnijom. Ukoliko vučete dodatni teret u prikolici, znajte da to može stvoriti opterećenje prilikom kočenja. Zato prilagodite brzinu uslovima na putu i važećim ograničenjima.

Mazda CX-30 Foto: Mazda

Mislite na druge

Želimo da brzo stignemo tamo gde smo planirali, a vozačka ljubaznost i strpljivost ulepšaće putovanje svima koji se u tom trenutku nalaze na drumu. Zato držite desnu stranu i budite spremni na moguće greške drugih učesnika u saobraćaju.

Započnite preticanje samo onda kada ste dovoljno sigurni da ga možete okončati bezbedno. Prilikom uključenja i isključenja sa auto-puta koristite retrovizore. Vežite sigurnosni pojas pre nego što upalite auto, a onda udahnite duboko i krenite na putovanje koje ćete zauvek pamtiti.

(N.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA