≫ 

Kako da proverite gume na autu u tri jednostavna koraka?

Provera guma automobila nekada je praktikovana pri svakom sipanju goriva na pumpi, dok se u današnje vreme ta praksa zapostavlja...

  • 0
Auto-guma

Foto: Pixabay.com

Pregled stanja pneumatika je jednostavan proces koji treba vršiti redovno, čime automobil činite bezbednijim za vožnju, kako za vas kao vozača, tako i za ostale učesnike u saobraćaju. Time izbegavate skupe popravke koje mogu da uslede ako se ne vodi računa o tome.

Prvi korak: Provera istrošenosti gume

 

Svaka guma sadrži nešto što se zove "indikator istrošenosti gazišta" i nalazi se na gazećoj površini gume, odnosno onoj koja je u kontaktu sa podlogom dok je vozilo u pokretu. Taj indikator može da izgleda kao težak za lociranje, međutim, treba imati na umu da većina proizvođača ucrtava strelice ili ikonice na gumi kako bi se time olakšala snalaženje.

Ovaj pokazivač nalazi se na približno 1,5 mm od gazišta gume - što je njena minimalna dubina. Pravilo je da, što je indikator bliži podlozi same gume, to je ona više istrošena. Da biste proverili prednje pneumatike, smotajte volan do kraja u stranu i proverite istrošenost gazišta kao i opšte stanje gume, savetuje Auto Guru.

Vulkanizerski servis, Zimske gume

Foto: Marko Todorović

Što se zadnjih pneumatika tiče, da biste utvrdili da li je vreme za njihovu zamenu, potrebno je da legnete na zemlju pored auta i rukom opipate nivo istrošenosti guma.

Drugi korak: Ispitati da li ima bočnih oštećenja

 

Putevi najčešće nisu u savršenom stanju. Pored rupa i neravnina, na njima se mogu skupljati ostaci krhotina od saobraćajnih nezgoda koji mogu da izazovu ozbiljna oštećenja guma.

Iz tog razloga je od presudne važnosti za bezbednost u vožnji da se bočna strana gume detaljno proveri i ispita da li na njoj postoje neki zaseci, ulubljenja ili ispupčenja. Ako se na ovaj način utvrdi bilo kakvo oštećenje, najbolje je odmah zameniti problematičnu gumu jer nastavljanje vožnje, pogotovu pri većim brzinama, može lako dovesti do njenog pucanja.

Gume

Foto: Pixabay.com

Treći korak: Održavanje pritiska u gumama

 

Gume su sklone da se tokom vremena ispumpavaju, odnosno da gube pritisak koji je ključan za dobro držanje vozila na putu, kao i za potrošnju goriva. Poštovanje preporučenog pritiska u gumama štedi gorivo sa jedne strane, dok sa druge poboljšava prijanjanje gume za površinu puta i time produžava radni vek same gume.

Guma koja je napumpana pod pritiskom od svega 0,5 bara manje od preporučenog može da izazove porast potrošnje goriva i do 7 odsto, da proizvede dodatno trenje i otežati zaustavljanje.

Zato se pridržavajte ovih jednostavnih preporuka - vozićete se bezbednije i štedeti novac na duže staze, jer gumama neće biti potrebna tako česta zamena, a potrošnja goriva se neće uvećavati.

(Telegraf.rs/T.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA