≫ 

9 saveta stručnjaka koji će vam pomoći da izaberete dobar auto

Naizgled jednostavan proces kupovine automobila, može biti pun nepoznanica...

  • 0
prodaja automobila Foto: Pixabay

Bilo da je automobil nov ili polovan, test vožnja je neizostavni postupak prilikom svake kupovine. Dvadeset minuta provedenih za volanom modela koji vam se dopada pružaju odgovor na mnoge nedoumice koje ste imali pre nego što ste se sreli sa prodavcem.

Test vožnja pokazuje kako se auto ponaša u gradskoj vožnji i na otvorenom putu. Tada se ukazuju potencijalni problemi, a stručnjaci preporučuju da prilikom probne vožnje zaobiđete saobraćajne gužve.

Ovih 9 saveta će vam pomoći da donesete najbolju odluku:

1. Povedite prijatelja

Stara izreka kaže da su dve glave pametnije od jedne. Dobro je saslušati mišljenje objektivne osobe, jer se mnoge specifičnosti rada vozila bolje primete sa suvozačkog mesta. Prijatelj će možda uputiti korisno pitanje prodavcu, koje ste vi zbog uzbuđenja zaboravili da mu postavite.

2. Dobro osmotrite spoljašnjost vozila

Pre nego što sednete u auto, proverite stanje limarije. Trebalo bi obratiti pažnju na moguće tragove korozije i dubinu šara na gumama. Udubljenja, ispupčenja i ogrebotine mogu biti znak da je auto učestvovao u saobraćajnom udesu. Posebno obratite pažnju na stanje guma i da li su svi točkovi (uključujući rezervni) na broju.

3. Istražite enterijer vozila

Kada se završi provera spoljašnjosti, detaljno pogledajte enterijer vozila. Obratite pažnju na ogrebotine koje se mogu naći na kontrolnoj tabli ili unutrašnjoj strani vrata. Ne zaboravite da sednete na zadnje sedište i proverite da li ima dovoljno prostora za sve članove porodice.

Važno je proveriti prtljažnik. Ljudi tamo ostavljaju razne stvari, a najveći deo nije za upotrebu. Proverite da li se među njima nalazi sve što je neophodno za sigurnu vožnju, piše Top Gear.

Parking, automobili Foto: Pixabay

4. Proverite polisu osiguranja

Ukoliko kupujete automobil u ovlašćenom salonu, diler je prisutan tokom test vožnje i zadužen za sve papire. Kada kupujete auto od fizičkog lica, ne krećite na bilo kakav put bez polise osiguranja. Ukoliko auto nije osiguran i učestvuje u saobraćajnoj nezgodi, probni vozač snosi krivicu. Kada vlasnik nije u vozilu tokom test vožnje, neophodno je imati njegovo ovlašćenje.

5. Izduvni gasovi

Kada upalite motor, iz auspuha bi trebalo da izlazi bezbojan ili bledo beli dim. Ukoliko je dim tamnije ili crne boje, znači da postoji problem sa unutrašnjim sagorevanjem. Ako primetite da auspuha nema, verovatno ste za volanom električnog automobila.

Svetleće lampice koje signaliziraju grešku važan su indikator stanja vozila. Kada se nijedna ne pali, to znači da je auto u savršenom stanju ili je sistem za signalizaciju zakazao.

6. Vožnja po različitim putevima

Nekoliko krugova u kraju gde živite neće pružiti jasnu sliku o vozilu koje nameravate da kupite. Vožnja na krivudavim putevima, autoputu ili deonici sa usponima pokazaće šta nudi model koji želite u svojoj garaži.

Automobil se ne kupuje svakog dana, pa investicija zahteva više novca. Dogovor sklopite tek kada budete potpuno sigurni da će vozilo odgovarati vašim potrebama.

automobil  vožnja, sat, vreme, upozorenje, sunce, volan, odmor, par Foto-ilustracija: Shutterstock

7. Testirajte skretanje

Ponašanje automobila u oštrim krivinama jedan je od najznačajnijih faktora prilikom donošenja odluke o kupovini. Takođe, korisno je znati da li se automobil lako parkira, jer od toga zavisi koliko će vam vremena trebati da započnete ili završite svaku vožnju.

8. Koristite sva čula

Ne oslanjajte se samo na čulo vida. Koristite sva čula kako biste otkrili potencijalne probleme. Čulo dodira pomaže da osetite vibracije koje otkrivaju probleme sa točkovima i amortizerima. Miris benzina i ulja tokom vožnje znak je da bi trebalo dodatno proveriti stanje mašine.

9. Ne žurite sa odlukom

Čak i kada vam se dobar automobil nudi po povoljnoj ceni, budite prisebni i razmislite pre odluke. Posle završetka probne vožnje, proverite sve papire i servisnu knjižicu. Nedostatak fabričke dokumentacije je loš znak.

Ne zaboravite da cena koju prodavac izgovori na početku razgovora nije konačna, već početna. Pregovarajte dugo i sugestivno kako biste smanjili početnu cenu i potrošili manje novca od predviđenog za kupovinu vozila.

Video: Neobična vozila za one sa istančanim ukusom i dubokim džepom

(Telegraf.rs/N.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA