≫ 

12 korisnih saveta za bezbednu noćnu vožnju

Manji deo puta je vidljiv noću, pa je manje prostora i vremena da se zakoči ukoliko je to potrebno...

  • 2

Vožnja noću mnogo je opasnija nego danju, a kobne nesreće su tri puta češće kada je mrak nego u toku dana. Glavni razlog za to je što u mraku ne vidimo toliko dobro, bez obzira na veštačku svetlost koja nam pomaže.

Manji deo puta je vidljiv noću, pa je manje prostora i vremena da se zakoči ukoliko je to potrebno. Ipak, ovo nisu jedini faktori zbog kojih treba da budemo oprezniji kada vozimo noću.

Uz ovih 12 pravila bićete bezbedniji u saobraćaju noću, savetuje Geico.

1) Ne konzumirajte alkohol

Alkohol i vožnja ne idu jedno sa drugim. Broj saobraćajnih nesreća u kojima su putnici poginuli zbog konzumacije alkohola četiri puta je veći u toku noći. Ipak, ni u toku dana ne treba da vozite pod uticajem alkohola, a noću ni ne pomišljajte na to.

2) Izborite se sa umorom

Nesreće zbog pospanosti vozača najčešće se događaju između ponoći i šest sati ujutru. Zato tokom ovih sati budite posebno oprezni u vožnji, jer nikada ne znate kada će vozač u automobilu koji je blizu vas zaspati. Da se to vama ne bi desilo, popijte kafu, stanite pored puta i odmorite se nakratko ili se zaustavite do jutra, odspavajte i nastavite put kada svane.

3) Očistite stakla

Prljav ili oštećeni vetrobran može dodatno da vas zaseni svetlošću koja dolazi spolja, zbog odsjaja koji u ovom stanju emituje. Osim toga, prljavi ili oštećeni farovi smanjuju vidljivost i bacaju zaslepljujući odsjaj na vozače u drugim automobilima. Redovno čistite stakla i farove ili ih zamenite ako su ošetećeni.

Noc, nocna voznja, automobil, saobracaj Foto: Pixabay

4) Izbegavajte puteve sa samo dve trake

Putevi koji imaju samo dve trake, jednu u jednom, a drugu u drugom pravcu, mogu biti nezgodni zbog zaslepljujućih svetala automobila koji idu u susret jedan drugom. Osim toga, ovi putevi imaju više opasnih krivina i uzvišenja, pa može da se desi da ne uočite drugo vozilo na vreme. Ukoliko je moguće, vozite se sigurnijim putem noću.

5) Usporite

Sudari koji su se desili zbog prekomerne brzine skoro duplo su češći noću nego danju zbog manje vidljivosti i manje vremena za reagovanje. Na primer, farovi najčešće osvetljavaju prostor od 50 metara ispred vas, a ako vi vozite brzinom od 60 kilometara na čas, trebaće vam 60 metara da ukočite, što znači da nećete na vreme uočiti moguću opasnost.

6) Usmerite farove pravilno

Ako je svetlost farova previše usmerena nadole, vidljivost ispred automobila je manja. Sa druge strane, ako farovi usmeravaju svetlost nagore, ona može da zaslepi vozača koji vam ide u susret. Ako primetite problem s farovima, odvezite auto na popravku.

Noc, nocna voznja, automobil, saobracaj Foto: Pixabay

7) Koristite duga svetla kada je to prikladno

Duga svetla mogu biti od pomoći u ruralnim oblastima i na otvorenom putu. Možete ih koristiti sve dok ne uočite da vam se iz suprotnog smera približava drugo vozilo. Prigušite ih kada vam ono bude na 150 metara, nakon čega možete ponovo da ih uključite. Osim toga, nemojte da ih koristite ni kada se vozite iza drugog automobila.

8) Smanjite unutrašnje osvetljenje

Ako su svetla na komandnoj tabli u vašem automobilu previše jaka, može se desiti da vam vid bude zamućen nakon skidanja pogleda sa nje i tokom ponovnog usmeravanja očiju na put. Prigušite unutrašnja svetla noću taman toliko da kontrole budu vidljive, ali da vas ne ometaju u vožnji.

9) Gledajte u ispravnom smeru

Iako bi stalno trebalo da držite oči na putu, treba da izbegavate fiksirani pogled i nikad ne treba da gledate u farove automobila koji vam ide u susret. Tada zaslepljenost svetlom izbegnite tako što ćete pogledati u desni ugao puta kako ne biste skrenuli sa njega. Čim automobil prođe, ponovo podignite pogled.

Noc, nocna voznja, automobil, saobracaj Foto: Pixabay

10) Pazite na životinje

Životinje na putu mogu da budu veoma opasne, naročito noću, kada se može desiti da se samo iznenada pojave ispred vas. Duga svetla vam mogu pomoći da uočite sjaj njihovih očiju u mraku, a kada ih ugledate, najbolje je da usporite i stanete, a ne da pokušavate da obiđete životinju.

11) Proveravajte vid

Jednom godišnje proverite svoj vid, jer on, hteli mi to ili ne, slabi sa godinama.

12) Testirajte i pravilno upotrebljavajte svoja svetla

Redovno proveravajte svetla, uključujući kratka svetla, duga svetla, signalna svetla i svetla kočnica. Prednja svetla treba da vam budu uključena kako biste bili vidljivi, ne samo kada je mrak, nego i kada padaju kiša, sneg ili grad.

(Telegraf.rs/V. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA