5 saveta za kupovinu automobila na aukciji zahvaljujući kojima ćete proći bolje nego ostali

Ovih par stvari biste obavezno morali da znate, pre nego što se upustite u kupovinu na aukciji, "pravoj" ili putem interneta...

  • 0
Audi, polovnjak Foto: Unsplash

Nekada su se aukcije isključivo održavale uživo, ali se u današnje vreme kupuje i na onlajn aukcijama. A ono što je i jednim I drugim aukcijama zajedničko je da na njima možete nabaviti automobil po nižoj ceni nego kod prodavca polovnjaka.

Međutim, uvek treba da imate u vidu rizik koji dolazi sa onlajn kupovinom. Zbog toga su aukcije uživo svakako preporučljivije, ali u aktuelnoj situaciji pandemije korona virusa teže izvodljive. Ipak, koje god da su u pitanju, aukcije same po sebi umeju da budu rizične ukoliko niste dobro pipremljeni.

Prvo morate biti svesni da će kvalitet vozila na aukcijama varirati od automobila do automobila i da će biti dosta onih koji su prešli veliku kilometražu. U njihovu očuvanost nećete moći da se uverite ukoliko ih pre akucije ne vidite uživo ili ukoliko prodavac na svom sajtu nije objavio veliki broj detaljnih fotografija automobila koji prodaje.

Na aukciji možete da kupite dobar automobil i da, pritom, uštedite, ali zato treba da znate sledećih 5 stvari pre nego što se u to upustite.

1. Priprema

Pre nego što počnete da gledate automobile koji će biti na određenoj aukciji, morate imati spreman novac. To ne mora da bude keš, ali ćete uglavnom morati da imate dokaz da posedujete novac kojim ćete obaviti kupovinu. Ipak, deo novca treba da imate kod sebe, jer će vam svakako tražiti depozit ukoliko uspete da kupite neki od automobila. Osim toga, pre nego što odete na aukciju u kojoj želite da učestvujete, posetite bar dve druge aukcije kako biste uživo videli kako sve to funkcioniše.

2. Domaći zadatak

Pre većine onlajn aukcija na sajtu se objavljuje spisak automobila koji se prodaju i čije fotografije i snimke možete videti i pročitati neke informacije o njima, ali je pored toga najbolje da odete do mesta na kojima drže te automobile i pogledate ih uživo pre aukcije.

Verovatno nećete moći da provozate auto, ali ćete moći da ga pregledate i upalite. Ako niste baš upućeni u automobile, možete sa sobom povesti i mehaničara. Proverite sve tehničke delove automobila i njegovu unutrašnjost, kako izgleda, ima li oštećenja, kako miriše unutra, deluju li pojasevi sigurno. Upalite automobil i poslušajte njegov motor pažljivo. Da li radi lagano ili ispušta neouobičajene zvuke? Proverite istoriju vozila, koliko puta je bilo na servisu i koju kilometražu je prešlo.

3. Postavljate pitanja

Ako imate bilo kakva pitanja, postavite ih pre aukcije. Pitajte da li uz auto dobijate i garanciju. Najčešće to nije slučaj, ali bi to trebalo da znate. Osim toga, treba da imate u vidu da većina aukcijskih kuća ne refundira novac koji date za nešto što od njih kupite.

Automobili, auto plac, auto pijaca Foto: Unsplash

Ipak, postavite i to pitanje kako biste odmah znali na čemu ste. Pitajte i da li je vozilo registrovano i sve što vam padne na pamet. Da li treba da platite takse ili naknade za aukciju i slično?

4. Koliko visoko da licitirate

Proverite tržišnu vrednost automobila koje planirate da kupite, pa pazite da na aukciji licitirate manje nego što biste platili automobil koji je u redovnoj prodaji. Vozila sa aukcije verovatno su već videli preprodavci, pa nikako ne biste smeli da licitirate više od tržišne vrednosti. Ne dajte da vas ponese atmosfera i držite se budžeta koji ste odredili, savetuje Autoguru.

5. Šta da očekujete

Kada dođete na aukciju, moraćete da se registrujete kod aukcionera pre početka. Oni će vam tražiti isprave i daće vam broj ili karticu. Sve što treba da radite prilikom aukcije jeste da podignete ruku uvis ukoliko ste zainteresovani. Prodavac daje početnu cenu, koja je najniža cena koju je odredio za svoj automobil. Ukoliko se niko ne javi, automobil se ne prodaje.

Ukoliko uspete da date najvišu ponudu za auto koji želite, moraćete da dogovorite plaćanje. Ako vam treba vremena da date novac koji ste licitirali, verovatno će vam zahtevati da odmah date depozit i da odredite dan kada ćete doneti ostatak novca. Ako je automobil neregistrovan, razmislite o iznajmljivanju šlep vozila, koje će vam ga odvesti do kuće.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA