≫ 

Kako da vaša kožna sedišta uvek izgledaju sveže i očuvano?

Skuplja su i kvalitetnija od "običnih" sedišta presvučenih platnom, zbog čega bi trebalo da se održavaju na poseban način

  • 0
kožna sedišta, automobil Foto: Pixabay.com

U vreme epidemije korona virusa, kada se vreme tokom dana uglavnom provodi u kući i oko nje, jedna od aktivnosti kojima biste mogli da se pozabavite usled viška slobodnog vremena je - sređivanje automobila.

Sedišta presvučena kožom automobilu daju poseban stil. Ona su skuplja i kvalitetnija od "običnih" sedišta presvučenih platnom, zbog čega bi trebalo da se održavaju na poseban način.

Koža je prirodni materijal koji može da izbledi, da ispuca i da izgubi svoj sjaj ako se mnogo izlaže suncu i ne održava redovno. Upravo zbog toga, ovih nekoliko saveta će vam pomoći da kožna sedišta vašeg automobila što duže ostanu u što boljem stanju:

1. Zaštitita od sunčeve svetlosti

Postavite zaštitu na vetrobransko staklo koja će sprečiti zrake sunca da prodru u vaše vozilo kada je ono parkirano napolju.

Zaštitna sprečava prodor štetnih UV zraka i tako kožu u vašem automobilu štiti da ne izbledi.

2. Usisavanje

Usisajte prašinu i đubre sa svojih sedišta. Prvo usisajte unutrašnjost, pa onda prebrišite sedišta, jer ćete brisanjem bez usisavanja samo razneti prašinu po njima.

3. Sredstvo za čišćenje i pasta za kožu

Naprskajte na sedišta sredstvo za čišćenje kože i nežno ih prebrišite. Ova sredstva će ukloniti ostatke prašine i prljavštine koje usisivač nije mogao da pokupi. Koristite pamučne krpe dok brišete sedišta, kako ih ne biste izgrebali grubljim materijalom. Posebnu pažnju prilikom brisanja posvetite delovima koji su često u dodiru sa vašom kosom i kožom.

auto Foto: Pixabay.com

Potom nanesite pastu za kožu koja će obnoviti ulja u njoj i dati joj potrebni sjaj. Ova pasta čuva sedišta i od UV zraka i održava njihovu boju. Nanosite je mekanom pamučnom krpom i rasporedite je jednako na sve površine. Koži sedišta će trebati oko šest sati da je upije, pa ovo treba da obavite onda kada neko vreme ne planirate da koristite auto.

4. Sušenje

Nakon čišćenja, potrebno je obrisati sve ostatke sredstva za čišćenje i paste sa kože, a najbolje je da to uradite mikrofiber krpom. Ako su sedišta i posle brisanja vlažna, pustite ih da se osuše nekoliko sati do 24 časa.

Ukoliko ovaj postupak čišćenja budete ponavljali na svakih šest meseci, kožna sedišta vašeg automobila uvek će biti glatka, sjajna i čista kao da su nova, savetuje Didyouknowcars.

Video: Svaki dan provedemo ovde neko vreme, a ne znamo koje je to leglo štroke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA