≫ 

Kako da kupim auto od fizičkog lica dok traje vanredno stanje?

Notari trenutno overavaju samo hitne ugovore, a šalteri poreskih uprava su zatvoreni...

  • 11
Kupovina prodaja automobila

Foto: Profimedia, A. Nalbantjan

Trenutna situacija sve nas je zatekla i poremetila nam planove, pa tako i svima onima koji su planirali da kupe ili prodaju auto. Kad kupujete automobil sa auto-placa, tu je situacija nešto lakša i sigurnija jer ne morate da pravite kupoprodajni ugovor i plaćate porez na prenos vlasništva.

Međutim, ako želite da auto kupite od fizičkog lica, odnosno ako želite da prodate svoj automobil, tu je situacija dosta složenija jer notari trenutno overavaju samo hitne ugovore, a šalteri poreskih uprava su zatvoreni.

Ako ipak nađete notara 

 

Redakcija sajta Polovni automobili kontaktirala je nekoliko kancelarija javnih beležnika (notara) i pitala da li može da se overi kupoprodajni ugovor za automobil.

I dok je nekoliko notara reklo da to trenutno nije moguće, u nekoliko kancelarija nam je saopšteno da ipak jeste moguće, ali savetuju da ih prvo kontaktirate i da im pošaljete obrazloženje zašto je potrebna hitna overa kupoprodajnog ugovora, nakon čega će vam oni, ako to bude prihvaćeno, zakazati overu.

Ukoliko ovo uspete, zahtev za plaćanje poreza na prenos vlasništva, možete podneti i elektronskim putem preko sajta Poreske uprave.

Nikako na reč 

 

Savetujemo da ne radite samo na reč, makar to bio dobar prijatelj, kum ili rođak. Potrudite se da ostane pisani trag, a poželjno je i da obe strane imaju svedoke.

Posetilac sajta Polovni Automobili ispričao je da je prodao automobil i da je sa kupcem napravio ugovor koji nije overio kod notara.

"Pored svih standardnih podataka koji se stavljaju u kupoprodajni ugovor - svi podaci o vozilu, kupcu i prodavcu, naveli smo i to da će se prenos vlasništva obaviti u roku od pet dana od dana ukidanja vanrednog stanja. Takođe smo stavili i da će svaku eventualnu štetu ili kaznu snositi kupac. A čak smo u ugovor stavili i brojeve novčanica kojima je kupac platio auto".

Zanimalo nas je koliko su ovakvi ugovori zaista validni. Zato smo se obratili stručnjacima i pitali - da li kupoprodajni ugovori važe ukoliko nisu overeni kod notara?

Advokat Uroš Nedeljković kaže da ako se u ovom trenutku odlučite za kupovinu automobila, budete veoma oprezni, jer kupoprodajni ugovor koji nije overen kod javnog beležnika ne proizvodi pravno dejstvo, odnosno takvim ugovorom se ne može preneti vlasništvo nad automobilom.

"Ovakav ugovor, pored toga što ne služi svojoj osnovnoj svrsi, jedino može služiti da strane koje su se njime na nešto obavezale, vrate jedna drugoj (kupac automobil, a prodavac novac) ili da pristupe naknadnoj overi kada se stvore uslovi za to. Postavlja se pitanje upotrebe takog vozila, odnosno njegove vožnje od strane nevlasnika, jer ugovorom čak i da je 'preneto' pravo svojine, ono se stiče tek upisom u registar. Sa stanovišta zakona vlasnikom se smatra samo onaj ko je upisan u registar, slično kao i kod nekretina. Ako neko kupuje automobil na način koji nije podoban za prenos vlasništva, smatram mnogo rizikuje i da bi trebalo da bude veoma oprezan."

U svakom slučaju, bilo kakav ugovor je bolji od nikakvog.

Parking, automobili

Foto: Pixabay

Advokat nije neophodan, ali je dobrodošao 

 

Zanimalo nas je i da li ugovor sačinjen u prisustvu advokata ima veću težinu. Prema Nedeljkovićevim rečima, propisi predviđaju da ugovor može da sačini bilo koji građanin, pa i advokat koji je svakako u tome najstručniji. Međutim, nije u pitanju samo sačinjavanje ugovora, već i to da li će on proizvesti pravno dejstvo u vanrednim okolnostima jer je mogućnost njegove overe upitna.

"Ukoliko neko želi da rizikuje preduzimajući ovakve radnje u vanrednom stanju, trebalo bi da u ugovoru bude navedena klauzula da će strane pristupiti overi ugovora u kratkom roku nakon što se stvore uslovi za to."

Jedno od pitanja koje se postavlja jeste i da li bi se smatralo suviše neuobičajenim ili nepotrebnim ukoliko bi se napravili video snimak ili fotografije samog potpisivanja ugovora sa ili bez svedoka, pri čemu bi se na video snimku jasno prikazali i kupac i prodavac, njihove lične karte, kupoprodajni ugovor, kao i sam čin potpisivanja kupoprodajnog ugovora.

Advokat Nedeljković kaže da ovako nešto svakako ne može da vam našteti bilo da ste kupac ili prodavac automobila.

"Treba imati u vidu šta se želi dokazati fotografijama i video snimkom. Fotografije i snimci su svakako dobrodošli kako bi bili 'sastavni deo ugovora', ali oni se u svakom slučaju moraju predvideti ugovorom s obzirom na to da je ugovor saglasnost i volja obe strane, te da obe strane moraju pogledati snimak i fotografije pre nego što postanu 'sastavni deo' ugovora".

Dakle, treba upisati u ugovor da su napravljeni video snimci ili fotografije potpisivanja ugovora i/ili primopredaje novca.

Ovakvi video zapisi i fotografije mogu biti veoma korisni prilikom kasnijeg dokazivanja na sudu, ako slučajno dođe do nekakvih nesuglasica i sličnih problema između kupca i prodavca. Postavlja se i pitanje i da li svedoci mogu da daju dodatnu sigurnost obema stranama.

"Svedoci pri zaključenju ugovora nisu potrebni, ali u slučaju spora mogu eventualno posvedočiti o okolnostima koje su prethodile potpisivanju ugovora, odnosno njegovoj daljoj realizaciji", objašnjava Nedeljković.

Dakle, kao i kod video zapisa i fotografija, svedoci vam mogu biti korisni kasnije, ako za tim bude bilo potrebe. Takođe, slanje već potpisanog ugovora elektronskom poštom može biti korisno u slučaju ako se originalna papirna forma izgubi, jer i svaki elektronski trag o ugovoru može da bude dokaz na sudu.

Uroš Nedeljković predlaže još jedno moguće rešenje za ovu situaciju.

"Ukoliko neko želi da kupi neki automobil koji mu se baš dopao, on može da sačeka da prođe vanredno stanje i da prorade javni beležnici, a do tada može prodavcu da da kaparu kako bi ga 'rezervisao'. Naravno, prodavac mora potpisati prizanicu da je primio novac po osnovu kupovine automobila, a kupac tu priznanicu zadržati za sebe. Sve ovo može i da se navede u u neoverenom ugovoru".

Automobil, Kupovina automobila

Foto: PIxabay.com

Zaključak 

 

Dakle, ako ste odlučili da kupite ili prodate automobil, svakako napravite ugovor, bez obzira što ne možete da ga overite kod notara.

Takođe je preporuka da ugovor napiše advokat i da se u dogovoru sa njim i drugom stranom u njega unese što više stavki koje definišu obaveze i prava obe strane po pitanju završavanja kompletnog postupka prenosa prava nad automobilom kada se normalizuje situacija.

Ovakav ugovor, iako neoveren, daje vam sigurnost da će se nakon ukidanja vanrednog stanja proces kupovine završiti bez problema.

Takođe, u slučaju da dođe do problema, ovakav ugovor, zajedno sa svedocima (ukoliko ih je bilo) i drugim dokazima (foto, video), u velikoj meri će olakšati i ubrzati donošenje sudske odluke u vašu korist.

Što preciznije se u ugovoru navedu obaveze obe strane, to je manja mogućnost da kasnije, kad se situacija normalizuje, a javni beležnici i Poreska uprava budu ponovo radili, bude nesuglasica i problema.

(Telegraf.rs/PolovniAutomobili.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA