≫ 

Nikada ne znate kada mogu da zatrebaju: Ove stvari bi trebalo da imate u svom autu ovog leta

Mogu vam znatno olakšati neku neželjenu situaciju, ako do nje dođe...

  • 9
Subaru Levorg Foto: Aleksandar Savin

Mnogi vozači u svojim automobilima stalno voze gomilu nepotrebnih stvari. Zadnja klupa i prtljažnik neretko su zatrpani stvarima za plažu od prošlog leta, dečjim igračkama, zaboravljenim ostacima iz prethodne kupovine, roštiljem i stolicama sa izleta od pre mesec dana, nepotrebnim alatom i običnim smećem.

Osim što vam zauzimaju mesto u kolima, suvišne stvari čine unutrašnjost manje higijenskom i povećavaju potrošnju goriva, pošto je auto zbog njih teži. Ali najgore je što takve stvari predstavljaju veliku opasnost ako se dogodi sudar i one "polete" kroz unutrašnjost auta. Upravo zbog toga je važno automobil uvek održavati urednim, redovno iz njega izbacivati sve što je nepotrebno i u njemu držati stvari koje vam zaista mogu biti od koristi.

Ovo su neke od najvažnijih stari koje bi tebalo da imate u svom automobilu, koje vam mogu olakšati neku neželjenu situaciju ako do nje dođe. Naravno, uz sve ovde navedene stvari, potrebno je imati i zakonom propisanu obaveznu opremu, savetuje Oryx.

Kablovi za startovanje

Vaš akumulator može da bude i nov, ali nikada ne znate kada bi se mogao vašom greškom isprazniti. Uz kablove i pomoć "druga na drumu" i njegovog auta, brzo i jednostavno ćete upaliti vaš auto. U protivnom ćete morati da se bacite u potragu za kablovima ili da pozovete pomoć na putu.

Uputstva za upotrebu

Uputstvima od automobila nije mesto u fijoci u dnevnoj sobi, već u pregradi za rukavice u samom autu. U njima ćete naći potrebne savete kako da otklonite neke manje probleme na i u autu, šta da radite kada neka lampica zasvetli, kako da promenite točak ili da dospete tečnost za stakla.

Merač pritiska u gumama

Ovaj mali i jeftin alat može biti koristan kad pomislite da neka guma ispušta vazduh. Čak i najnoviji automobili sa funkcijom nadzora pritiska u gumama ne mogu biti sigurni da je sve u redu ili da nije u redu...

Ojačana lepljiva traka

"Čudotvorna" lepljiva traka toliko je dobra da o njoj postoji i vic - ako nešto ne može da se popraviti trakom, ne može se popravi uopšte. Uz ovu traku lako ćete pričvrstiti neke otpale ili labave delove posle manje nezgode, obezbediti napuknuto staklo, zakrpiti napuklo crevo, zatvoriti neki otvor od tečnosti kada ste izgubili čep...

Kanister za benzin

Ako ostanete bez goriva ova posuda vam neće olakšati hodanje do prve benzinske pumpe, ali će vam barem uštedeti kupovinu nove skupe posude na benzinskoj stanici. Oprez! Nemojte voziti kanister pun benzina u autu! To je opasno i zabranjeno!

Rukavice

Jednostavne radne rukavice pomoći će vam da ne uprljate ruke i smanjiti mogućnost da se povredite dok menjate gumu, proveravate ulje ili bilo šta pod poklopcem motora ili ispod auta.

Pomoć na putu, kvar automobila, popravak, zvati pomoć Foto: Shutterstock

Aparat za gašenje

Svi automobili koji su registrovani na firmu moraju da ga imaju u obaveznoj opremi automobila. Svi ostali trebalo da ga imaju. Ne treba detaljno objašnjavati zašto, ali svakako može da spase vaš ili auto nekog drugog vozača.

Baterijska lampa

Baterijska lampa bi trebalo da bude u svakom autu. Ako negde zapnete usred noći, bolje je da se poslužite njom nego da trošite bateriju svetlom na telefonu.

Džepni alat

Mali džepni multifunkcionalni alat vas neće izvući iz svih problema, ali bi ponekada mogao zaista da vam koristiti oko popravki manjih kvarova ili oštećenja na autu.

Flaša s vodom

Vrlo je pametno u automobilu uvek imati veliku flašu sa vodom. Nikad ne znate kad će vam se auto pokvariti "usred ničega" ili kad ćete zapeti u "gužvi decenije".

Ćebe

Ako vas auto izneveri usred noći, čak i u toplom delu godine, u njemu može vrlo brzo da postane vrlo hladno. Jedno "kompaktno" ćebe ne zauzima mnogo mesta, a može biti vrlo korisno.

Pomoć na putu, kvar automobila, popravak, zvati pomoć Foto: Shutterstock

Cipele/patike

Posebno dobar savet za žene koje voze u cipelama sa visokim potpeticama (iako to nije preporučljivo). U nuždi će vam mnogo prijatnije da hodate dva kilometra u patikama nego na štiklama.

Punjač za telefon

U autu uvek držite 12V/USB punjač za mobilni telefon, pošto uređaj može da vam se isprazni onda kada je to najnezgodnije.

Vlažne maramice i papirni ubrusi

Pomoću njih ćete očistiti nešto što vam se prosulo u automobilu, mrlje od hrane koja vam je ispala, ali i ruke nakon nekog zahvata na autu (promena gume). Poslužiće vam i u mnogim drugim situacijama.

Kišobran

Kompaktni kišobran ne zauzima mnogo mesta, ali će vas spasiti u slučaju iznenadnog letnjeg pljuska.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    10. jun 2020 | 15:57

    Na automobilu ćete sigurno popraviti brojne kvarove sa džepnim alatom. Na primer možete da otvorite flašu piva dok čekate šlep službu.

  • Nemanja

    10. jun 2020 | 14:57

    Ja sve ovo ni u kuće nemam,a kamoli u vozilu 😀

  • Hulk

    10. jun 2020 | 15:59

    Ćebe, kanister, rukavice, flašu sa vodom, džepni alat, uputstvo, prsluk, prvu pomoć, trougao, rezervne sijalice, itd itd. A gde sve to da držim? U prikolici?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA