≫ 

Potvrda nije vozačka dozvola! Moguće posledice: astronomske kazne, zatvor, problemi sa osiguranjem

Veći problemi nastaju ako dođe do udesa, pa policajci utvrde da ste u stvari vozili bez vozačke dozvole...

  • 8
Vozačka dozvola, Gužva u saobraćaju, Brankov most, vozači Foto: Telegraf

Kada su, krajem maja, pisali o tome da nije dozvoljeno voziti sa potvrdom da ste predali zahtev za izdavanje vozačke dozvole (u kome se naglašava da se ne sme voziti sa potvrdom o predaji zahteva za izdavanje vozačke dozvole, bez obzira da li je reč o probnoj ili standardnoj), redakciji sajta Polovni automobili javljali su se vozači kojima je prilikom predaje zahteva za izdavanje probne ili standardne vozačke dozvole rečeno da mogu slobodno da voze sa tom potvrdom o prijemu zahteva.

Neki takođe tvrde da su im i pripadnici patrole saobraćajne policije dali istu informaciju.

Pa u čemu je onda problem, reći će mnogi - pošto saobraćajci nikome neće pisati kaznu, imate dokaz da ste položili i da samo čekate da vam stigne „prava“ vozačka dozvola.

Problema može da bude - i to veoma ozbiljnih!

Nije problem ako vas zaustavi policija, pogleda potvrdu i kaže „hvala, doviđenja“.

„Nezgodno“ je ako policija ne prihvati potvrdu kao zamenu za vozačku dozvolu. U tom slučaju možete da dobijete veoma oštru kaznu - u nastavku teksta možete da pročitate kakva je kazna.

Međutim - mnogo veći problemi mogu da nastanu ako dođe do udesa.

Tu imamo dva scenarija (najmanje).

Prvi scenario - drugi vozač je kriv

Ako je drugi vozač kriv za udes i dođe policija, kada budu pregledali dokumenta, mogu vašu potvrdu da smatraju odgovarajućom zamenom za vozačku dozvolu i po tom pitanju će sve biti u redu.

Međutim, postoji i mogućnost da dođu policajci koji se drže propisa i utvrde da ste vi u stvari vozili bez vozačke dozvole.

Kazna? Član 330 ZOBS kaže:

„Kaznom zatvora od najmanje 15 dana ili novčanom kaznom od 100.000 dinara do 120.000 dinara kazniće se za prekršaj vozač ili lice koje upravlja motornim vozilom, a nema izdatu vozačku dozvolu ni za jednu kategoriju motornih vozila“.

Ukoliko pritom izazove udes, kazna je još veća. Ali tu je i zabrana upravljanja od najmanje 8 meseci i 14 kaznenih poena.

Pošto se vozačima sa probnom vozačkom oduzima vozačka dozvola kada dobiju najmanje 9 kaznenih poena, to praktično znači da će ostati bez dozvole.

Beograd, gužva, saobraćaj Foto: Tanjug/Rade Prelić

Drugi scenario - vi ste krivi

U startu, ponavlja se prvi scenario - kakav god da je ishod.

Međutim, tu na scenu stupa i vaša osiguravajuća kuća - ona čiju polisu obaveznog osiguranja imate. Obavezno osiguranje služi da nadoknadi štetu koji vi izazovete na drugim vozilima, predmetima, objektima, ali i štetu koju nanesete ukoliko je prilikom udesa bilo povređenih ili poginulih.

Ako vaša osiguravajuća kuća prilikom pregleda dokumentacije utvrdi da vi u stvari nemate vozačku dozvolu, već potvrdu da ste predali zahtev za izdavanje dozvole, može da odbije da pokrije štetu.

Imajte u vidu da šteta prilikom udesa može da bude izuzetno velika, a ako bude povređenih, moraćete i njima da platite nadoknadu. Mogu da vas tuže za razne povrede. Nećemo ulaziti u situacije kada svojom krivicom nekoga učinite invalidom ili usmrtite.

MUP potvrdio prvobitni odgovor - potvrda nije dozvola

Dakle, nakon što su počeli da se javljaju vozači kojima su na šalteru prilikom predaje zahteva za izdavanje probne ili standardne vozačke dozvole rekli da mogu slobodno da voze sa tom potvrdom o prijemu zahteva, kao i oni kojima su saobraćajci rekli isto, ponovo smo kontaktirali MUP da bismo definitivno utvrdili šta je u stvari tačno.

Brankov most., saobraćajna gužva, Beograd Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Iz MUP-a stiže potvrda prethodnog odgovora:

“Obaveštavamo vas da potvrda o prijemu zahteva za izdavanje vozačke dozvole, odnosno probne vozačke dozvole, predstavlja dokaz da je podnet zahtev za izdavanje vozačke dozvole, odnosno probne vozačke dozvole, u postupku izdavanja iste, a ne predstavlja i dokaz da lice kome je takva potvrda izdata poseduje pravo na upravljanje motornim vozilima određenih kategorija”.

Usmeno smo dobili i potvrdu da svi pripadnici i zaposleni u MUP-u koji dolaze u kontakt sa ovom problematikom imaju informaciju da potvrda ne može da služi umesto dozvole.

Zaključak

Zbog nestrpljenja i ovako banalne stvari možete da se nađete u veoma nezgodnoj situaciji, koja može da vas košta hiljade i desetine hiljada evra.

Ponavljamo - nije najgore ako vas zaustavi policija i dobijete kaznu od 100.000 dinara. Biće mnogo gore ako izazovete udes, napravite ozbiljnu materijalnu štetu, pa vas još vozač drugog auta tuži za svoje povrede.

Video: Ode dozvola: Preticao preko duple pune na magistrali u Baru

(Telegraf.rs/Polovniautomobili.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VOZAC

    9. jul 2020 | 10:27

    Da li je moguce da pisete takve glupost!!! Zaustavi te policajac, pogleda potvrdu i kaze dovidjenja! Zaustavi te drugi policajac i kaze da ti potvrda ne vazi! KO JE OVDE NORMALAN! PA STA KAZE ZAKON O SABRACAJU!!! Kako moze jedan da pusti a drugi da kazni?????

  • Vozac

    9. jul 2020 | 09:44

    Pa kad polazes voznju, u komisiji je i saobracajni policajac i zajedno oni donose odluku da si polozio, dakle to je potvrda. E sad ako neko polozi i ceka 15 dana na izdavanje ili vec radi kao vozac ili jednostavno mu treba vozilo on nece moci da vozi zato sto ce cekati izdavanje ili zamenu, zato se i daje potvrda l. Nije isto imati polozeno i potvrdu i biti bez polozene kategorije...Zasto onda daju potvrdu ??

  • 123

    9. jul 2020 | 09:26

    Ja sam sa potvrdom vozio do Praga,svi su se krstili usput ali me je srpski granicar pustio sa potvrdom preko granice

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA