Hečbek ili kupe, SUV ili pikap, karavan ili miniven: Šta je šta u oglasima?

Proizvođači stalno izmišljaju nove kategorije vozila, što može da izazove konfuziju kada hoćete da prodate ili da kupite automobile putem oglasa

  • 2
Gužva u saobraćaju, Saobraćaj, Automobili Foto: Shutterstock

Osnovni tipovi vozila prema obliku karoserije, u današnje vreme, često odskaču od standarda koji su još u prvim decenijama razvoja automobilske industrije uspostavljeni.

Marketinška odeljenja proizvođača stalno izmišljaju nove kategorije vozila, pa to može da izazove konfuziju kada hoćete da prodate ili da kupite automobile putem oglasa.

Zato se sajt Polovni automobili potrudio da razjasni kako se kategorizuju automobili onako kako treba da se postavljaju u oglasima.

Tako je u njihovim oglasima kupe sa 4 vrata je limuzina, a hečbek sa 3 vrata nije kupe, čak i ako mu u nazivu modela stoji reč „Coupe“.

Limuzina (sedan)

Ima 4 ili 5 vrata – zavisi kako računamo poklopac prtljažnika. Prtljažni prostor ne mora da bude odvojen od putničkog prostora fiksnom pregradom - kod mnogih je moguće oboriti naslon zadnjih sedišta da mogu da se ubace duži predmeti.

Kod nekih se zadnje staklo podiže zajedno sa limenim delom poklopca prtljažnika, a kod drugih ne. Mnoge limuzine postoje u obe verzije.

Volkswagen Passat Foto: Volkswagen

Da bi privukle kupce, limuzine sve više izgledaju kao kupei. Proizvođači nas već dugo ubeđuju da su neke njihove limuzine u stvari kupei sa 4 vrata. Mogu da ih zovu i avioni bez krila, ali u oglasima treba da idu u kategoriju limuzina.

Ako ima zadnja vrata – onda je limuzina.

Primeri: VW Passat, Renault Laguna, Citroen C5, Opel Vectra...

Hečbek

Ima zasečen zadnji kraj, pri čemu zadnje staklo može da bude bukvalno vertikalno (naročito kod manjih modela) ili zakošeno pod prilično velikim uglom.

Postoje različita dizajnerska rešenja, tako da je ponekad teško definisati o kojoj kategoriji je reč.

Može da ima 3 ili 5 vrata (računa se i poklopac prtljažnika koji se podiže zajedno sa zadnjim staklom). Prtljažnik nije odvojen od putničkog dela fiksnom pregradom.

Ford, Focus Foto: PIxabay.com

Neretko verzije sa 3 vrata nazivaju kupeima – to je i dalje hečbek, čak i ako se u samom nazivu modela nalazi reč „Coupe“!

Primeri: VW Golf, Ford Focus, Opel Astra, Ford Fiesta, Škoda Fabia, Fiat Punto...

Karavan

Mnogo hečbeka i limuzina ima karavan verziju. Karavan je verzija sa više prtljažnog prostora zahvaljujući podignutom krovu u zadnjem delu. Može da bude duži od osnovne verzije, ali i ne mora – nema pravila.

U nazivu ima dodatnu oznaku kao što je: Avant, Sportwagon, Wagon, Touring, ST (Station Wagon), Tourer, Variant... Napomena - ako ga proizvođač opisuje kao „shooting brake“, on po našim pravilima takođe ide među karavane. „Shooting brake“ je samo još jedan „fensi“ naziv za karavan.

Kupe

Ima 2 vrata ili 3 u zavisnosti od toga kako računamo vrata/poklopac prtljažnika. Nema pravila po pitanju prtljažnika – može da bude i napred kao kod Poršea. Izgleda sportski, nizak je, uglavnom ima zadnju klupu, a prostor za putnike na zadnjoj klupi može da bude bukvalno beskoristan ili može da ga bude dovoljno da dvoje odraslih komforno sede.

Postoji mnogo „lažnih“ kupea – proizvođači svoje limuzine i hečbekove nazivaju kupeima ili im čak u sam naziv modela ubace reč „Coupe“. U našim oglasima to nisu kupei – treba da idu odgovarajuću kategoriju: limuzina ili hečbek.

Jaguar F-TYPE P300 Coupé RWD Foto: Jaguar

Dakle – hečbek sa troja vrata nije kupe!

Primeri: Opel Calibra, Audi TT, Toyota Celica, Fiat Coupe, Mercedes CLK...

Kabriolet/roadster

Svaki automobil kojem se skida krov, ručno/automatski, platneni/čvrsti, bez obzira da li se sklapa u prtljažnik ili mora da se ostavi u garaži. Ovde svrstavamo i „targa“ vozila, koja možemo da nazovemo polu-kabrioletima. Kod njih je zadnje staklo fiksirano, a skida se samo gornji deo krova.

Audi A3 Cabrio Foto: Audi

Primeri: Peugeot 207 CC, Audi TT Roadster, Audi A5 Cabriolet, VW Eos, Ford Focus CC...

Monovolumen (miniven ili MPV)

Izgleda kao povišeni karavan, sa skraćenim motornim prostorom i visokom i uspravnom pozicijom sedenja, kako bi se maksimalno iskoristila dužina i širina karoserije. Neki modeli imaju i treći red sedišta.

Primeri: Chrysler Voyager, VW Sharan i Touran, Renault Scenic, Opel Zafira, Citroen Xsara Picasso, Ford S-MAX, Mazda5…

Džip/SUV

Ovde svrstavamo sva vozila koja ostavljaju utisak da se dobro snalaze van asfalta, bez obzira da li je reč o rasnom terencu (Land Rover Discovery), urbanom šminkeru bez pogona na svim točkovima (Nissan Juke) ili klasičnom pripadniku SUV porodice (BMW X5).

Ovde svrstavamo i tzv. krosovere, kao što su karavani sa većim klirensom i raznim „off-road“ dodacima i izgledom. Na primer, Audijeve „all-road“ verzije, Opel Insignia Country Tourer, Volvo „Cross Country“ modeli, VW Passat Alltrack...

Ovo činimo da ne bismo dodatno komplikovali, pošto krosovera ima zaista mnogo i ne postoji racionalan način da povučemo jasne granice. Njihova „teritorija“ se preklapa sa „teritorijama“ gotovo svih drugih kategorija.

Džip safari Crna Gora Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Na primer, ako mislite da postoje konkretni i nepobedivi argumenti koji određuju razliku između SUV-a i krosovera (CUV), u velikoj ste zabludi. Na primer, postoje SUV-ovi koji nemaju klasičnu šasiju, kao npr. Pajero, Grand Cherokee, Range Rover...

Uglavnom, džip/SUV ili krosover, ne mora da ima pogon na svim točkovima, reduktor, blokadu diferencijala, veliki klirens (udaljenost od tla), itd. Važno je samo da liči na „terensko“ vozilo.

U svetu automobila po ovom pitanju ne postoje jasni standardi.

Dakle, kada su oglasi u pitanju, ako liči na „džipa“, onda je „džip/SUV“.

Primeri: Audi Q7, Q5, Q3, BMW X5, X3, X6, Dacia Duster, Mercedes ML, Ford Kuga, Honda CR-V, Hyundai ix35, Opel Antara, Škoda Yeti…

Pickup (pikap)

Praktično terenac (SUV/džip) sa otvorenim tovarnim prostorom. Robustan i izdržljiv, pošto se od njega očekuje da nosi ozbiljan teret, vuče tešku prikolicu i probija se kroz bespuća. Postoje verzije sa jednim ili dva reda sedišta i pogonom na svim ili samo zadnjim točkovima.

Nesporazum oko naziva pikap: da pomognemo i oko jednog uobičajenog nesporazuma. Kod nas je izraz „pikap“ uobičajen za laka dostavna vozila - npr. Zastava Poly, VW Caddy, Citroen Berlingo, Fiat Doblo, Peugeot Partner... Međutim, njih ne svrstavamo u putnička vozila.

BMW X7 pikap Foto: Promo

Oni se nalaze u u delu sajta gde su transportna vozila, do kojeg stižete kada kliknete na sličicu kamiona. Ukoliko postavljate oglas za "van" ili lako dostavno vozilo, prilikom postavljanja oglasa kliknite na sličicu kamiona ispod kojeg piše "Transportna vozila". Zatim se ispod pojavljuju nove opcije među kojima je i sličica kombija ispod koje piše "Kombi/Laka dostavna vozila".

Pikap, ili kamionet, kako ga takođe neki nazivaju, može da se registruje i kao putničko i kao teretno vozilo, što otvara potpuno novu priču...

(Telegraf.rs/Polovniautomobili.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iseljenik

    11. jul 2020 | 17:06

    Ja pričam engleski zato što moram pa biram da pričam svoj srpski u ostalo vreme. Da bi mi ga deca bolje naučila izbegavam i "srbgleski". Kako stoje stvari bolje bi bilo da ih srpski uopšte ne učim jer će nestati. Gde su naše reči? Razume li mene neko ili je potreban prevod?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA