≫ 

Ove dve navike za volanom bi definitivno trebalo da odbacite

Ako ih imate, naravno...

  • 2
Vožnja automobila Foto: Pixabay

Mnogi vozači imaju naviku da ostavljaju auto u brzini, odnosno da ubace menjač u prvu brzinu i da pritisnu pedalu kvačila i kočnice dok stoje. Na semaforu ili u nekoj drugoj situaciji.

A to je nešto što ne bi treblo da radite, jer bi upravo to moglo da vam oštetiti kvačilo. Opruga kvačila nije konstruisana tako da može dugo da trpi takvu silu, pa bi mogla da se istroši mnogo ranije, a mogla bi i da pukne. Zato u svakoj prilici kada treba da zaustavite automobil, izbacite menjač iz brzine i stisnite kočnicu. Tako ćete najbolje sačuvati kvačilo.

Druga česta navika je držanje ruke na menjaču. Ergonomski, on je na najboljem mestu i mnogima je najlakše da odmaraju desnu ruku na menjaču u vožnji. To, takođe, nije dobro jer tako viljuška menjača dodatno pritiska zupčanu spojnicu. Navedena sila može da ošteti menjač, pa zato izbegavajte tu naviku.

Dakle, ne držite ruku na ručici menjača, nego za njim posegnite samo onda kada menjate brzine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ime

    13. jul 2020 | 14:06

    Vozim automatik pa nemam taj problem, imam i onaj naslon izmedju sedista pa Tu drzim ruku 😉

  • Elektro-vozač

    13. jul 2020 | 14:45

    Pređite na kola bez menjača (bilo ručnog ili automatskog).. Potreban je samo zastareloj tehnologiji, elektromotorima nije - fiksni jednostepeni prenos je sasvim dovoljan, čak i za vožnju unazad jer elektromotori mogu da."okreću" u proizvoljnom smeru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA