≫ 

Brutalan video pokazuje zašto nipošto ne smete da ostavljate dete u kolima na suncu

Slabo dečje telo, u ekstreminim temperaturnim uslovima, može da se pregreje za samo 15 minuta, što za jako kratko vreme može da izazove fatalna oštećenja mozga i bubrega!

  • 5
dete Printscreen: YouTube/RedCastle Crusade

Ako je temperatura vazduha 25 stepeni Celzijusa, u automobilu parkiranom na suncu ona će za vrlo kratko vreme dostići 40 stepeni. Na temperaturi od 35, u kolima će za manje od 10 minuta biti čak i 50 stepeni.

Upravo zbog toga, nipošto ne smete ostavljati dete samo u automobilu za vreme velikih vrućina, bez obzira na to koliko žurite ili koliko ćete se kratko negde zadržati.

Podstaknut takvim neodgovornim postupcima roditelja, zbog kojih u SAD tokom leta svakih 10 dana umre jedno dete, nasto je i ovaj kratak fim koji na veoma brutalan i emotivan način pokazuje kakva može biti posledica takvog nesavesnog ponašanja roditelja.

Slabo dečje telo, u ekstreminim temperaturnim uslovima, može da se pregreje za samo 15 minuta, što za jako kratko vreme može da izazove fatalna oštećenja mozga i bubrega!

Kada telesna temperatura dostigne 40 stepeni celzijusa unutrašnji organi počinju da otkazuju. Na 41,6 stepeni dete umire. A kod takvog ishoda ni otvoren prozor nije ni od kakve pomoći.

A ukoliko vam se nekada ipak dogodi da ostavite dete u automobilu neko vreme, imajte na umu da mu je najvažnije što pre spustiti temperaturu. Premestite ga u hlad, nakvasite peškir ili majicu hladnom vodom i rashladite telo deteta. Hladite ga i lepezom ili bilo čime što imate pri ruci.

Ako dete nije u nesvesti, nego samo pokazuje znake iscrpljenosti, dajte mu da pije dosta tečnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mial

    12. avgust 2020 | 18:27

    Ni psa!

  • Maria

    12. avgust 2020 | 22:54

    Citala sam o tome kako ljudi jednostavno zaborave na dete u kolima, izadju, zapricaju se.. kao na ovom videu, od umora, od cega god... Evo sad cu opet reci, meni to zaista nije jasno.. .ako osecas ikakvu odgovornost na ovom svetu, prvo sto ti je u glavi cak i kada si REM fazi dok spavas - JE DETE!

  • Elektro-vozač

    14. avgust 2020 | 04:35

    Apsolutno se slažem da nikakvo nesposobno živo biće ne treba ostavljati samo u kolima, iz raznih razloga - ovo nije jedini. Međutim, treba da se zna da, za razliku od kola na fosilna goriva koja NE SMEJU biti ostavljsna uključena (kontrola zagađenja, mogu da otruju i ubiju u zatvorenom prostoru), ovaj problem ne postoji sa električnim kolima - u njima je moguće ostaviti uključenu klimu ili grejanje. Ono može satima da radi bez problema i ne zahteva rad glavnih motora. U nekim kolima je ovim moguće upravljati i pratiti situaciju na daljinu, telefonom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA