≫ 

Ovo je jedna od najčešćih grešaka vozača zimi, saznajte i zašto je štetna

Profesionalni vozači tvrde da to ne bi trebalo raditi, bez obzira koliko je temperatura napolju niska...

  • 21
automobil, zima, sneg, auto Foto: Pixabay

Većina vozača zimi ima naviku uključi grejanje u kabini automobila na desetak minuta, kako bi se zagrejala unutrašnjost automobila pre polaska.

Profesionalni vozači, međutim, tvrde da to ne bi trebalo raditi, bez obzira na to koliko je temperatura napolju niska.

Automobilski stručnjak Džejson Fenske, autor YouTube kanala Engineering Explained, kaže da uključivanje grejanja pre pokretanja automobila zapravo - produžava vreme njegovog zagrevanja.

Većina savremenih motora u sebi već ima ubrizgano gorivo, pa nema potrebe da radi u tzv. "praznom hodu". Automobil će se zagrejati tokom lagane vožnje i, posle nekog vremena, postićiće se željenu temperatura.

Osim toga, zagevanje vozila pre kretanja, može da prouzrokuje razređivanje motornog ulja, tako što sirovi benzin prodire u ulje "lomeći" njegova svojstva, i samim tim dolazi do povećane istrošenosti, piše Mirror.

Zato očistite sneg i led sa svog automobila i odmah krenite. Već posle nekoliko minuta unutrašnjost automobila će se zagrijati i što više vozite postajeće sve toplije u unutrašnjosti automobila.

Video: Zimska noćna mora svakog vozača: Proklizao na autoputu umalo izazvao tragediju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radovan

    18. januar 2021 | 22:27

    Ignorišite gluposti i uradite sledeće: 1. Potez rukom ili četkom da se skine sneg sa vozačevih vrata da ne bi upao na sedište kad otvorite vrata. 2. Odmah upalite auto i pustite grejanje i duvanje u kabini na maksimum i prebacite na vetrobran, ako imate grejač zadnjih stakala - uključite i njega odmah. 3. Metlicu u ruke i izađite iz auta, prvo proverite da li je auspuh zatrpan snegom, oslobodite malo prostor oko auspuha da može ugljen-monoksid da izlazi slobodno u atmosferu da truje smarače a ne vas ili ako neko sedi u autu. 4. Prvo čistite bočne delove automobila i zadnji deo a onda polako pređite na vetrobran - taman će malo da se ugreje u međuvremenu i motorni deo a i vetrobran - pa će biti lakše skinuti sneg, prvi cilj je osloboditi brisače ako može bez čupanja i sile - zato je bitno da se ugreje malo vetrobransko staklo izduvavanjem iz kabine. Ako ima padavina i mokrog kolovoza - morate osloboditi brisače vetrobrana u suprotnom čim pročistite vetrobran - polazak :) Zašto je bitno upaliti auto što pre, između ostalog? Paaa ako zeza akumulator ili auto - bolje da to znate pre nego što ste izgubili vreme na čišćenje auta, onda ganjate prevoz ili taksi ili drugara cimate za prevoz. Sneg sa krova čistite ako ste baš dokoni i ako ga ima puno - sve do 6-7cm snega na krovu prepustite sudbini :)

  • Baltazar

    18. januar 2021 | 22:18

    @elektro vozač - džedi gaund

  • Elektro-vozač

    18. januar 2021 | 19:59

    Slobodno zagrevajte kabinu električnih kola pred vožnju. Možete to uraditi i daljinski ili podesiti da auto to sam uradi pravovremeno. Baterije su danas dovoljno velike a nikoga nećete otrovati niti ništa zagaditi tokom toga. Biće vam udobniji auto, sneg/led će se ili sam otopiti ili će ga biti lakše skinuti. U nekim državama je fosilcima zabranjeno da im u mestu radi motor od 2-3 minuta zbog zagađenja i trovanja tako da 10 minuta sa njima definitivno otpada. Taj problem ne postoji sa električnim. Isto važi i leti za hlađenje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA