≫ 

Često jedete za volanom? Onda morate da znate šta sve može da se dogodi sa hranom u vašem autu

Ukoliko idete na duži put ili, iz nekog drugog razloga, duže držite hranu u kolima potrebno je da obezbedite odgovarajuće uslove, u suprotnom...

  • 0
Hrana u kolima, hamburger, pljeskavica Foto: Shutterstock

Kada prevozite namirnice iz prodavnice, idete na duži put pa ponesete sendviče i grickalice, ili samo "skoknete" do pekare da uzmete nešto "za uput", postoji mnogo razloga zbog kojih ne bi trebalo da ostavljate hranu u kolima.

Naravno, sa prevozom hrane na kraće distance nema nikakvih problema, ali ako hrana ostane zatvorena u autu duže vreme, ubrzo može postati opasna po zdravlje.

Ostavljanje većine namirnica van frižidera u dužem periodu vremena dovodi hranu u "opasnu zonu", odnosno u temperaturni raspon između 4 i 60 stepeni celzijusa (odnosno 40 i 140 stapeni Farenhajta, prema Ministarstvu poljoprivrede SAD). To su temeperature na kojima se količina bakterija povećava eksponencijalnom brzinom, pa se njihov broja može duplirati za samo 20 minuta. (U takvoj situaciji bi idealno bilo da se hladne namirnice drže na temperaturi ispod 4, a tople iznad 60 stepeni Celzijusa.)

Imajući u vidu pomenute temeperature, i znajući koliko brzo na suncu automobil može da se "usija" a temperatura u kabini poraste, ili zimi da se "smrzne", možete sami, otprilike, sami da zaključite kako će ostavljanje u kolima uticati na hranu.

Hrana u automobilu Foto: Shutterstock

Brz porast temperature u zatvorenom automobilu ne utiče samo na hranu, već i na pakovanje u kome se ona nalazi. Neki metarijali od kojih se ta pakovanja prave lošije podnose velike promene temperatura i otpuštaju neke materije, pa je može biti jako loše kada, u takvim situacijama, dolaze u direktan dodir sa hranom.

Zbog svega ovoga, za duža putovanja se svakako preporučuje nošenje ručnog frižidera, pa ček i putnog grejača za hranu, ukoliko smatrate da vam je to potrebno. Treba napomenuti da se držanje na hladnom tokom dužeg putovanja preporučuje i za kesice sa grickalicama, čokoladice i različite energetske barove. Naravno, voće i povrće će se mnogo brže naći u "opasnoj zoni", pa ih je potrebno što brže potrošiti ukoliko ih nosite sa sobom, ili ih ne nosite uopšte.

Ostavljanje hrane u kolima na duže vreme može dovesti do pojave nepijatnog mirisa u kabini, ali i do njenog topljenja i curenja po toplom vremenu, pa sa tako može desiti da istopljena čokoladica ili sir iz sendviča, završe u otvoru za ventilaciju ili USB portu automobila, što je nešto što svakako ne želite da vam se desi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA