Šta se dešava sa motorom kada se u njemu nađe previše ulja?

Ulje se obično skuplja u posudi na dnu motora, ispod radilice, pa ako je ona prepunjena radilica će delovati kao mešalica koja stvara penu

  • 5
Ulje, Motor Foto: PIxabay.com

Da premala količina ulja u motoru može da dovede do niza problema, uglavnom, je poznato. Međutim, ni kada se u motoru automobila nađe previše ulja to, takođe, nije dobro.

Ako primetite curenje ulja, osetite smrad paljevine ili se sopstvenim očima uverite u dim koji izlazi iz motora, odnosno izduvne cevi ili motor počene da ispušta čudne zvuke - sve to mogu da budu simptomi koji ukazuju da ste previše nagnuli kanticu sa uljem prilikom sipanja.

Prekomerno sipanje ulja u motor može da izazove pojavu pene, pošto će se mazivo pretvoriti u penastu tečnost sa mehurićima vazduha koji umanjuju svojstva podmazivanja i hlađenja motora. "Penasto ulje" pumpa ne može tako lako da distribuira po motoru, pa do nekih pokretnih delova možda neće stići onoliko ulja koliko je potrebno, povećavajući potrošnju i rizik od oštećenja motora.

Traže se automehaničari i autolimari Foto: Shutterstock

Zato poštujte propisanu količinu ulja koja je potrebna vašem vozilu i ne preterujte, odnosno pazite na šipku za merenje ulja i budite oprezni sa dolivanjem. Uobičajno je da se ulje skuplja u posudi na dnu motora, ispod radilice, piše Revija HAK. Ako je posuda prepunjena, radilica će delovati kao brza mešalica koja stvara penu.

Prekomerna količina ulja u motoru takođe povećava i pritisak ulja u motoru, što utiče na stanje dihtunga (zaptivke, brtve) glave motora. Vremenom, dodatni "stres" ubrzava njihovo propadanje.

Ulje, Motor Foto: PIxabay.com

Provera nivoa ulja, odnosno šipke za njegovo merenje, kada je vozilo parkirano na ravnom i motor je hladan, pokazaće tačno stanje. Ako je nivo ulja malo iznad oznake maksimalnog nivoa, to ne bi trebalo da pravi probleme.

Ako je količina ulja u motoru veća za pola litra ili više od propisane, ili se na šipci za merenje pojavila pena, najbolje je da iz motora odlijete deo ulja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alal vera alal vera

    15. jul 2021 | 21:17

    ja sam se tih problema resio vozim automobil na baterije sa elektricnim punjenjem

  • Uhh

    15. jul 2021 | 21:59

    Ma bre, od viska glava ne boli 😄

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA