≫ 

Koja temperatura je idealna za vožnju?

Ako je spoljna temperatura vrlo visoka, nakupljenu toplotu potrebno je prvo ukloniti pre početka vožnje, pa zato treba da otvorite vrata i prozore...

  • 2
Vrućina, devojka u kolima automobilu Foto: Shutterstock

Nikakvi ekstremi u životu nisu dobri, pa ni previsoka temperatura, a ni preniska temperatura. Ako je napolju 30 stepeni, nemojte da podešavate klima-uređaj na 17 stepeni! To nije ni zdravo, ni dobro, pogotovo kada, nakon duge vožnje, ponovo izađete napolje na tropske temperature.

Zato nemački auto-klub ADAC za vožnju preporučuje temperature između 22 i 25 stepeni. To su temperature koje pomažu vozaču da ostane fokusiran tokom vožnje.

Ako je spoljna temperatura vrlo visoka, nakupljenu toplotu potrebno je prvo ukloniti pre početka vožnje, pa zato treba da otvorite vrata i prozore. Tokom vožnje, svi prozori i krovni otvor treba da ostanu otvoreni nekoliko stotina metara. Zatim uključite klima-uređaj nakon njihovog zatvaranja.

Unutrašnjost svog automobila prvo treba da hladite nekoliko minuta u režimu recirkulacije vazduha, jer će tako proces hlađenja biti brži. Vazduh ne usmeravajte u glavu ili na telo, jer to može da dovede do upale sluzokože, prenosi Revija HAK. Duvanje usmerite na vetrobransko staklo.

Potrošnja goriva sa uključenom klimom raste do jednog litra goriva na 100 kilometara, ali nemojte na tome da štedite.

Čak i kada je u vašem automobilu 27 stepeni, za upravljačem postaje stresno. Vozaču rastu telesna temperatura i puls, što smanjuje sposobnost koncentracije i reagovanja. A ako temperatura poraste sa 25 na 35 stepeni, rizik od saobraćajnih nesreća se povećava za 20 odsto, a to je kao da vozite sa 0,5 promila alkohola u krvi.

(Telegra.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A. P

    29. jul 2021 | 05:26

    Temperatura veca od 37 stepeni je opasna po ljudsko zdravlje. Ona nadmašuje temperaturu ljudskog organizma.

  • Vuk

    28. jul 2021 | 20:20

    Ovo!!! Upalite klimu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA