Kako ukloniti insekte koji se tokom letnje vožnje lepe za prednji deo auta?

Što kasnije odlučite da operete auto, to će biti teže da uklonite zalepljene insekte i biće veća šansa da tokom pranja oštetite lak...

  • 7
Insekti zalepljeni za auto

Foto: Shutterstock

Potpuno je uobičajno da nakon dužeg putovanja, naročito ako ste jurili po auto-putu, prednji deo auta bude pun zalepljenih insekata.

Najgore što u takvoj situaciji možete da uradite jeste da ne operete automobil odmah, već da ga ostavite parkiranog danima ili nedeljama na suncu. Tako se ostaci insekata sve čvršće lepe za lak, pri čemu može doći čak i do nekih hemijskih reakcija koje oštećuju lak.

Što kasnije odlučite da operete auto, to će biti teže da uklonite zalepljene insekte i biće veća šansa da tokom pranja oštetite lak. To ne moraju da budu velika i odmah vidljiva oštećenja, već mikroogrebotine, ali takvim ponašanjem definitivno utičete na to da auto ubrzano gubi sjaj, pišu Polovni automobili.

Operite auto kada stignete na more

 

Logično da vam je pranje automobila poslednja stvar na umu kada nakon dugog putovanja konačno stignete na more. Jedino što želite jeste da se na brzinu raspakujete i odete na plažu.

Međutim, svi oni insekti koje ste „pokupili“ na putu sada se sve čvršće lepe za lak pod uticajem visokih temperatura i sunčevih zraka. Ova ležernost će vam se kasnije osvetiti. Zato se isplati pranje automobila odmah po dolasku na more, čak i ako morate da platite malo više ili da odete u neki drugi grad ili mesto.

Zalepljeni insekti uništavaju i farove

 

Ne zaboravimo da se insekti lepe i na farove, pa njihovo neblagovremeno uklanjanje može da dovede i do mikroogrebotina na samim farovima.

Time se ubrzava matiranje plastike farova, pa će se ranije javiti potreba za njihovim poliranjem.

Šta ne treba raditi ako su se ostaci insekata već osušili i čvrsto zalepili?

 

Nipošto ne pokušavajte da ih sastružete grubom četkom, grubom (zelenom) stranom sunđera za pranje sudova i sličnim stvarima. Tako ćete samo da izazovete još veću štetu.

Čak i klasičnim pranjem sunđerom može da se izgrebe lak, pošto pregrubim trljanjem mogu da se otkidaju tvrdi ostaci insekata, koji zatim bukvalno šmirglaju lak pod pritiskom sunđera.

Izbegavajte i razna agresivna sredstva za pranje koja se koriste u kupatilu ili kuhinji, s obzirom na to da ona mogu da oštete lak, kao i neke plastične ili gumene delove na automobilu.

Na primer, Cif, Vim ili Arf imaju odlične karakteristike po pitanju uklanjanja čvrstih nečistoća i masnoća, što znači da bi verovatno lako uklonili insekte, ali bi gotovo sigurno ostavili i vidljiva oštećenja na laku. Ne preporučuje se ni klasičan deterdžent za pranje sudova.

Insekti zalepljeni za auto

Foto: Shutterstock

Rešenje - specijalna sredstva za skidanje ostataka insekata

 

Postoje razna namenska sredstva razvijena upravo za pomoć u ovakvim situacijama. Možete ih naći i u prodavnicama auto kozmetike, na benzinskim pumpama, i u megamarketima…

Koriste se vrlo jednostavno i mogu da budu veoma efikasna, naravno, u zavisnosti od toga koliko dugo su ostaci insekata bili na laku pod uticajem toplote i sunca. Uglavnom donose željene rezultate bez negativnih posledica, naročito ako je reč o nekim kvalitetnijim proizvodima.

Obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu, pošto ova sredstva mogu da budu agresivna. Neka sredstva se prodaju spremna za upotrebu, a neka je potrebno razrediti pošto se prodaju u koncentrovanom obliku.

Ne koriste se sva sredstva na isti način. Na primer, neka treba samo naprskati na prethodno vodom isprskan i mokar auto, ostaviti da deluju određeno vreme i zatim isprati vodom. Neka druga treba obrisati sunđerom ili mekom krpom uz istovremeno ispiranje.

U svakom slučaju, auto treba da bude što hladniji kada koristite ova sredstva, pošto sa višom temperaturom raste i njihova agresivnost, pa postoji mogućnost da ostave fleke ukoliko ih pustite da predugo deluju.

Korisno je pre korišćenja bilo kakvog sredstva običnom vodom što više isprati problematične delove automobila, kako bi se koliko-toliko natopili i eventualno razmekšali ostaci insekata, što može da olakša posao sredstvu za njihovo uklanjanje.

Ukoliko ne uspete da očistite auto iz prvog puta, budite strpljivi i ne primenjujte odmah agresivnije metode.

Ponovite čitav postupak još jednom ili dva puta ukoliko je potrebno, ali i dalje budite pažljivi i pratite uputstva - nemojte npr. da pravite jaču koncentraciju nego što je propisano, da stružete i slično.

Ukoliko sve ovo radite u samouslužnoj perionici, možete prvo da pokušate sa toplom vodom i aktivnom penom kako bi ste uklonili ono što time može da se ukloni, a zatim da primenite sredstvo za insekte.

Međutim, iako korišćenje vode pod visokim pritiskom u samouslužnoj perionici deluje kao lako rešenje za skidanje ostataka insekata ako dovoljno blizu postavite mlaznicu, imajte u vidu da i na ovaj način može da dođe do oštećenja laka.

Insekti zalepljeni za auto

Foto: Shutterstock

Prevencija je najbolji lek

 

Ukoliko odmah nakon vožnje operete auto, postoji velika šansa da nećete uopšte morati posebno da se bavite zalepljenim insektima.

Naravno, ovo nije nikakva garancija, pošto put može da bude zaista dug, a sunce i vrelina vrše svoj uticaj na ostatke zalepljenih insekata i dok vozite. Ali u svakom slučaju, uklanjanje onoga što ostane nakon klasičnog pranja, biće neuporedivo lakše nego ako to uradite 10 ili 15 dana kasnije.

Kao prevencija protiv oštećenja i za lakše uklanjanje i ostataka insekata i svih drugih nečistoća postoji provereno rešenje - voskiranje.

Voskiranje može da se obavi na različite načine. Možete auto da voskirate sami, ali to može da bude dug i mukotrpan proces ukoliko želite da voskiranje obavite ispravno i kvalitetno. Zato se više isplati da to prepustite proverenim profesionalcima.

Tu su i brojne jednostavnije verzije voskiranja u vidu nanošenja raznih sredstava, od pravog voska u tečnom stanju do pranja automobila sa nekim kvalitetnijim šamponom koji sadrži vosak.

(Telegraf.rs/Polovniautomobili.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzoni

    31. jul 2021 | 10:21

    Ma da ,dosao na more i da operem auto jer ce zalepljeni insekti napravi mikroostecenja na laku...ma zabole me za lak ,dosao sam da se odmorim i da auto sluzi mene a ne ja njega, auto ce se promeniti ali uzitak na plazi i uopste na odmoru,NEMA CENU

  • Čika delija momak

    31. jul 2021 | 10:24

    Vozite kao moja devojka 80 na autoputu i nema ni jedna muva na braniku 😎🍻👍😂😂😂

  • Js

    31. jul 2021 | 16:28

    Trećom dozom vakcine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA