≫ 

Vozili smo Audi A4 40 TDI quattro S-Line: U top formi!

Kao odgovor na novu generaciju BMW Serije 3 i temeljno unapređeni Mercedes-Benz C-klase, iz Audija stiže modernizovani A4 koji je dobio podmlađen izgled sa više sportskog stila, sofisticiraniji multimedijalni sistem i elektrifikovane pogonske agregate sa mild-hybrid tehnologijom

  • 3
Audi A4 40 TDI quattro S-Line Foto: Aleksandar Savin

Aktuelna peta generacija Audija A4 debitovala je krajem 2015. godine i za nepune četiri godine prošla kroz dve restilizacije. I to više nije toliko neuobičajeno, jer su nas proizvođači, pogotovo oni najmoćniji i najambiciozniji, nekako već navikli na sve učestalije podmlađivanje game. Ipak, te druge revizije obično podrazumevaju lake kozmetičke izmene i najčešće bacaju svetlo na proširen asortiman novih tehnologija - na polju pogonskih agregata, povezanosti i asistencija u vožnji.

Audi A4 40 TDI quattro S-Line Foto: Aleksandar Savin

Očigledno u Audiju ništa ne prepuštaju slučaju i ne žele da dozvole sebi luksuz i eventualno izgube korak za najvećim rivalima, stoga su kod novog A4 posegnuli za nešto opsežnijim izmenama, a sve kako bi svoju uzdanicu u D segmentu i uopšte jedan od najprodavanijih automobila sa znakom četiri prstena, održali maksimalno svežim i konkurentnim.

Audi A4 40 TDI quattro S-Line Foto: Aleksandar Savin

Tim pre, jer se prošle godine pojavila temeljno unapređena C-klasa, a početkom ove je stigla i nova generacija Serije 3. Upravo ova tri modela vode glavnu reč u premijum srednjoj klasi. Svakako se ne sme zanemariti još jedan aspekt, a to je da tržišni D segment trpi snažan pritisak pod naletom SUV modela i to je razlog više da se ponuda poslovno porodičnih limuzina konstantno i kontinuirano održava na zavidnom nivou.

Audi A4 40 TDI quattro S-Line Foto: Aleksandar Savin

Nova restlizacija je „četvorci“ udahnula primetnu dozu svežine i poleta. Popularna limuzina nije samo „zategla bore“ kako bi izgledala mlađe, već je profitirala i na konto dinamičnijeg izgleda. Sportski geni su posebno naglašeni određenim dizajnerskim zahvatima. Pored izmenjenih LED svetala, tzv. „singleframe“ prednja maska je sada šira i tanja, dok veliki saćasti prorezi još lepše pristaju S-Line paketu opreme. Ako se tome doda novi „edišn“ paket kao kod testiranog automobila, računajte na još više stila i ekskluzivnih detalja.

Audi A4 40 TDI quattro S-Line Foto: Aleksandar Savin

Tako su atraktivni aluminijumski točkovi iz serije Audi Sport, „obuveni“ u pneumatike dimenzija 235/45 R19, dobili i crvene kočione čeljusti. Osim toga, pažnju privlači i tzv. crni stilski paket. Ne možete da ne primetite diskretne ali efektne elemente kao što su crna kućišta spoljnih ogledala, tanak spojler na „repu“, crni logotip sa četiri prstena, kao i to da je oznaka 40 TDI takođe u tamnoj nijansi. Sveukupno posmatrano, novi A4 u ovako pojačanoj konfiguraciji daje poseban scenski nastup.

Audi A4 40 TDI quattro S-Line Foto: Aleksandar Savin

To se, takođe, odnosi na enterijer. Posvećenost kvalitetu izrade i uopšte unutrašnjem uređenju oduvek je predstavljalo jaču stranu Audija baš kako i dolikuje jednom vrsnom premijum proizvođaču. I zaista u Ingolštatu ne prave nikakav kompromis po ovom pitanju, bilo da je reč o najreprezentativnijim članovima game kao što su A8 i Q7, ili pak o nekim manjim modelima…

Audi A4 40 TDI quattro S-Line Foto: Aleksandar Savin

Shodno tome, kada otvorite vrata ove limuzine dočekaće vas jedan zaista reprezentativan ambijent. Jedino nam se nije dopao sistem sa povlačenjem ručica na gore. Ovo rešenje nije najsrećnije u pogledu ergonomije jer iziskuje da ruka ostaje u neobičnom položaju dok povlačite velika i teška vrata, sa kvakom podignutom na gore… Zato sve pohvale zaslužuju sportska sedišta obložena kombinacijom kože i alkantare, „nebo“ od crnog štofa, pragovi „pojačani“ umecima od aluminijuma sa osvetljenim S-Line logotipom, a kao deo sportskog paketa opreme dolaze i nožne pedale od nerđajućeg čelika.

Audi A4 40 TDI quattro S-Line Foto: Aleksandar Savin

Najveću funkcionalnu izmenu u kokpitu pronalazimo u centralnom ekranu - MMI sistem je sada dobio displej od 10,1 inč sa jasnijom grafikom, a unapređen je kompletan multimedijalni sistem tako da je „surfovanje“ kroz meni brže i intuitivnije. Eliminisanjem rotacione komande većina funkcija preseljena je na „tač skrin“. Srećom, klimatizacija nije preseljena na centralni displej, već je ostala na poznatom mestu, ispod njega. Između dva „točkića“ za podešavanje temperature nalazi se pet tastera koji na prvi pogled deluju kao klasični prekidači, a zapravo su osetljivi na dodir.

Audi A4 40 TDI quattro S-Line Foto: Aleksandar Savin

Radno mesto vozača je besprekorno projektovano. Sedi se nisko ali ne suviše blizu patosa, tako da ulaženje i izlaženje iz automobila ne predstavlja ni najmanju poteškoću. Sportska sedišta sa ekstenzivnim sedalnim delom odlično obuhvataju telo, a opciono nude i „uslugu“ masaže. Mesta ima sasvim dovoljno i za putnike nazad, baš kao i u prtljažniku koji ima kapacitet od 480 litara, a zbog njegove dubine subjektivan je osećaj da je zapravo veći od onoga što deklariše fabrika! Sve u svemu, četiri odrasle osobe mogu krenuti na duže putovanje bez ikakvih problema. Zadnja sedišta su, takođe, udobna, a za viši nivo komfora na raspolaganju je i kontrola klimatizacije. No, vratimo se napred…

Audi A4 40 TDI quattro S-Line Foto: Aleksandar Savin

Centar vozačevog videokruga okupira Audi virtual kokpit plus, digitalna instrument tabla od 12,3 inča sa raznim grafičkim prikazima. Time se pojačava vizuelni doživljaj, ali i funkcionalne mogućnosti. Ručica automatskog S-tronik menjača je, opet, za svaku pohvalu. Ne samo da izgleda originalno i dopadljivo, već može poslužiti i kao odmorište za ruku u trenucima kada odlučite da odstupite od pravila koje nalaže da obe ruke držite na upravljaču…

Audi A4 40 TDI quattro S-Line Foto: Aleksandar Savin

Međutim, Audi A4 40 TDI pruža posebno zadovoljstvo baš onda kada čvrsto „zagrlite“ sportski profiisan trokraki upravljač, a prethodno kroz Audi Drive Select sistem odaberete dinamični režim vožnje. Pored ovog, dostupni su i ekonomični režim, komforni, kao i Individual gde zasebno možete konfigurisati rad motora i upravljanja, ali ne i oslanjanja budući da testirani primerak nije opremljen elektronskom kontrolom rada amortizera.

Audi A4 40 TDI quattro S-Line Foto: Aleksandar Savin

Sa 190 konjskih snaga i 400 njutnmetara maksimalnog obrtnog momenta, koliko stavlja na raspolaganje najsnažnija verzija 2.0 TDI motora, možete računati na dovoljno snage i energičnosti za brzu i temperamentnu vožnju. Upravljivost i stabilnost u zavojima garantuje spušteno sportsko oslanjanje sa vezom u više tačaka napred i nazad (multilink), a u kombinaciji sa quattro pogonom i samozaključavajućim centralnim diferencijalom točkovi ostvaruju dobru trakciju čak i na mokrom i klizavom kolovozu.

Audi A4 40 TDI quattro S-Line Foto: Aleksandar Savin

Posebno nam se dopala usklađenost motora i automatskog sedmostepenog menjača sa duplim kvačilom, koji pored normalnog i sportskog režima rada ostavlja i mogućnost za promene stepeni prenosa preko tastera iza upravljača. Jedino je šteta što su oni nekako mali i neugledni, ali je utešno to što kada aktivirate režim „S“ pomeranjem ručice skroz unazad, takoreći nemate potrebu za ručnom promenom budući da automatika savršeno odrađuje svoj zadatak. Isto važi i za oslanjanje.

Audi A4 40 TDI quattro S-Line Foto: Aleksandar Savin

Ono jeste čvrsto trimovano, ali čak i takvo, u kombinaciji sa velikim točkovima te niskoprofilnim pneumaticima, udobnost nije kompromitovana. Naravno, svaku rupu ili neravninu ćete osetiti, ali će izostati neprijatni udarci i drmusanja putnika. Na sve to, vrhunska zvučna izolacija pojačava kvalitet putovanja na auto-putu. Sa druge strane, primetna je i lakoća upravljanja i u gradskom režimu - automobil je okretan i nekako „fluidan“. Drugim rečima, vozi se lako i tečno. Ipak, na semaforima i u gužvi ume da zasmeta start stop sistem kada grubo aktivira pogonski agregat i neprijatne vibracije prenese do kabine.

Audi A4 40 TDI quattro S-Line Foto: Aleksandar Savin

Za kraj, ne možemo da zanemarimo ni pregršt sistema i asistencija koje vožnju čine lakšom i sigurnijom. Noću do izražaja dolaze sofisticirana matriks LED prednja svetla sa brizgaljkama za pranje, adaptivni tempomat je operativan u rasponu od 5 do 250 km/h, a paket asistencije bezbednost sadrži „mere“ za ublažavanje posledica čeonog sudara, kao i od naletanja vozila od pozadi, upozorenje na vozila koja nailaze iz „mrtvog“ ugla… Mada, isto tako ne može se prenebeći činjenica da „filovanje“ dodatnom opremom umnogome podiže cenu, baš kao što je slučaj i sa modelima konkurentskih marki.

Detalje o specifikacijama, cenu i finalnu ocenu nakon testa pogledajte na sajtu TopSpeed

U ovom slučaju, automobil pojačan „edišn“ paketom (oko 7.000 evra) i opcionalima kao što su MMI navigacija sa Google earth ažuriranjem mapa (2.519 evra), parking senzori napred i nazad (876 evra), elektropodesiva prednja sedišta (858 evra), funkcija masaže (549 evra), automatska klima sa tri zone (779 evra), pametno povezivanje telefona sa centralnim ekranom (908 evra), itd, podižu cenu na 62.000 evra što je znatno više od 44.258, koliko iznosi početna cena za Audi A4 40 TDI quattro u S-Line paketu.

Video: Borjanova gospođa od muža dobila zverinu od 75 hiljada evra

(Telegraf.rs/Uroš Dedić/TopSpeed)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA