Kako alkohol utiče na sposobnost za vožnju posle četiri popijena pića

Rezultati su zapanjujući

  • 10
Pivo, Vožnja, Alkohol, Automobil, Kola, Aloholizam Vino je imalo najveći uticaj na vozače, dok je žestina najmanje opijala. U svakom slučaju, svi koji su konzumirali alkohol imali su smanjene sposobnosti za vožnjuu; Foto-ilustracija: Profimedia

Dogodilo vam se više puta da poželite da popijete po koju čašicu alkohola na proslavama, ali vas sprečava činjenica da ste na svečanost došli svojim vozilom. Što zbog bezbednosti, što zbog policijske kazne, ne usuđujete se da konzumirate omiljeno alkoholno piće ili se barem zapitate koliko je dovoljno da popijete, a da alko-test ne pokaže nedozvoljenu brojku?

Hrvatski centar za sigurnu vožnju Oryx testirao je devet mladih, ali iskusnih vozača koji su pre sedanja za volan pili alkohol. Na zadatom testu na poligonu odradili su četiri vožnje, a uticaj alkohola na kandidate bio je različit, u zavisnosti od toga koju vrstu alkohola su pili, u kojim količinama, kao i od telesne težine i pola.

Probna vožnja protekla je bez greške. Vozili su prosečnom brzinom, prošli sve prepreke koje su im postavili instruktori, bili maksimalno oprezni, a pneumaticima automobila nisu dotakli nijedan čunj. Naravno, tada su imali nula promila u krvi.

No, nakon nekoliko čašica, piva, vina ili žestine, vozačke sposobnosti kod nekih su ipak zakazale. Alkohol je, dakle, u zavisnosti od pola, težine, motoričkih sposobnosti vozača različito delovao na njih.

Devet mladih kandidata podvrgli su se testiranju koje se sastojalo od četiri kruga. Vežba je bila sastavljena od slaloma između čunjeva, parkiranja unazad i napred u garažu, polukružnog okretanja, te prolaska kroz suženje na putu.

Pijanstvo, alkohol, vožnja u pijanom stanju, pod dejstvom alkohola, vozač Ne sedajte za volan dok pijete; Foto: Profimedia

Posle nekoliko čašica primećeno je da se na licima mladih vozača pojavio osmeh, kao i nepažnja prilikom vožnje.

- Vežbe su postavljene tako da ispitaju motoriku vozača i njegovu procenu kako i gde može da prođe. Ta procena je najčešće poremećena kod vozača u alkoholisanom stanju. Trezni vozači su odradili vežbu bez greške. Vodili su računa o brzini, suženju na drumu, parkiranju, no videćemo šta će se dogoditi kasnije - rekao je instruktor vožnje Kristian Rukljač neposredno pre onog "glavnog" testiranja.

I zaista, stvari su se poprilično promenile, naročito nakonposlednje ispijene kapi iz čaše.

Iako bi neki pretpostavili da žestoka pića imaju najjači uticaj na vozače, grupa koja je pila takvu vrstu alkohola bila je najbolja, odnosno najtreznija.

Vino ipak mnogo više "udara u glavu". Da ne bi bilo sumnje, pokazao je to i policijski test na alkohol. Nakon svakog kruga policajci su proverili količinu promila u krvi, a trio koji je popio četiri čaše crnog vina od 2 decilitra, imao je količinu znatno veću od dozvoljene koja iznosi 0,50 promila. Rekord je bio 1,21 promila.

Na slalomu je spuštanje do kraja poligona bilo daleko teže. Padali su čunjevi i na startu, a nije bolje bilo ni na polukružnom okretanju.

EKIPA "VINO" SE NAJLOŠIJE POKAZALA

Tomislav, Kristina i Silvijo bili su najveseliji, ali i najmanje precizni vozači.

devojka, alkohol, vino Vino je najviše uticalo na psiho-fizičke funkciije vozača; Foto: Pixabay.com

- Malo je teže proceniti, teže se orijentisati, ruke mi pomalo trnu i nisam oprezna kao ranije. Definitivno alkohol utiče na moje vozačke sposobnosti - rekla je Kristina Fatović, koja je dodala da nikada ne vozi ako pije jer to smatra neodgovornim.

EKIPA "PIVO" - SONJA NIJE PREKORAČILA DOZVOLJENE PROMILE, ALI JE IPAK PORUŠILA ČUNJEVE

Testiranje je pokazalo da krigla piva od pola litra ne prelazi granice dozvoljenog, kao ni druga. No, nakon četiri, kazneni bodovi bili su znatno bliži. Goran, Mario i Sonja najduže su pili, a iako bi neki pretpostavili da na žene alkohol mnogo brže utiče, Sonja, koja je znatno lakša od dvojice kolega iz grupe, bila je najmanje pod uticajem alkohola. Ipak, sve čunjeve je porušila i to odmah na startu. Doduše, više zbog neopreznosti nego zbog procenta alkohola u krvi koje je prouzrokovalo pivo.

- Još sam ispod dozvoljene količine, ali osećam da nisam tako oprezna kao ranije. Imam malo drugačiju percepciju, ali i dalje dovoljno dobru. U svakom slučaju, nikada ne bih vozila dok pijem - kazala je kandidatkinja Sonja Volf.

EKIPA "ŽESTINA" 

Viktor, Martina i Krešo, ekipa koja je pila žestoka pića, nakon četvrtog kruga bila je najtreznija.

- Primetila sam da ne vozim kao na probnoj vožnji kada sam bez problema prošla celu vežbu i nisam imala nikakvih problema. Sada je drugačije, motorika mi je sporija, kao i refleksi, no još mogu da vozim, iako to ne bih učinila da sam na putu - kazala je Martina Dumančić.

Rakija, vinogradi, sljive Oni koji su pili žestinu bili su najtrezniji, ali takođe je bila smanjena njihova funkcionalnost u saobraćaju; Foto: Telegraf

Lažni osećaj sigurnosti svim kandidatima dao je vetar u leđa da stisnu papučicu gasa, a to je sasvim uobičajeno kada se konzumira alkohol i uzme volan u ruke, kažu iz policije.

- Čim zaustavimo takvo vozilo, prepoznamo da je vozač konzumirao alkohol. Veseli su, viču, galame, a nekada znaju da budu i agresivni. Tražimo da se testiraju, a onda postupamo u zavisnosti od rezultata testiranja - kazao je policijski službenik Stjepan Fabek.

Alkohol je u dva slučaja, pri konzumaciji vina i žestine, imao više uticaja na kandidate ženskog pola, dok je kandidatkinja iz grupe koja je pila pivo bila puno treznija od svojih kolega koji su jednako popili.

Različite vrste alkohola imale su i različit uticaj na kandidate. Tako su muškarci koji su pili žestinu od 0,03 decilitra ostali i najtrezniji, na alkotestu su imali manje od dozvoljene količine alkohola u krvi. Međutim, oni koji su pili vino bili su i dvostruko iznad dozvoljene brojke.

(Telegraf.rs/Oryx asistencija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vanja

    5. septembar 2019 | 22:20

    Moja komsinica ne pije nikada ali sa voznjom veze nema .Parkiranje haos ,voznja u rikvec na jedvite jade ...Jednom me povezla do pijace i nikad vise ,radije cu pesice.Niste nikada pomislili da ima nesigurnih vozaca a nisu pijani !?

  • Snooker

    5. septembar 2019 | 22:14

    Uvesti droga test, svaki dan oo-24 h.. Sve je to drogirano

  • Mare

    5. septembar 2019 | 16:52

    A sad istraživanje uticaj mobilnog telefona na vožnju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA