≫ 

Evo šta tačno znači kada neki auto ima 5 zvezdica za bezbednost

Mnogi se njima hvale, ali šta one znače za kupce kola?

  • 0
Auto test izdržljivosti Foto: Shutterstock

Iako ne mislimo dovoljno o https://www.telegraf.rs/teme/saobracajna-nesreca, u pitanju je veliki deo koji znatno utiče na njihovo dizajniranje i pravljenje.

A ipak, vrlo često jednostavno pogledamo koliko je neki model dobio zvezdica za bezbednost pre nego što donesemo odluku o kupovini.

Međutim. šta tačno znači pet zvezdica na testovima sudara?

U pitanju je više "opisna" stvar, pa zato mnogi brendovi koriste ove zvezdice kako bi naglasili bezbednost nekog auta u reklamama.

Auto test sudara Foto: AP/Tanjug

Agencija za testiranje posmatra tri stvari - fronatlni sudar, bočni sudar i sudar sa prevrtanjem vozila.

Za frontalne testove postavljaju se dve posebne lutke na mesto vozača i suvozača, a nakon njegovog završetka, zvaničnici uzimaju podatke i sakupljaju informacije.

Sakupljene informacije nam potom daju sliku u vezi sa tim koji je rizik da će putnik pretrpeti povrede u određenom testu.

Na skali od jedne do pet zvezdica, pet zvezdica označava da postoji rizik manji od 10 odsto za ozbiljne povrede, dok jedna zvezdica označava rizik koji je veći od 40 odsto.

Test koji podrazumeva bočni sudar koristi gotovo identičnu formulu koja uključuje dva testa. Prvi test simulira automobil koji udara u vrata sa vozačeve strane, dok drugi posmatra nešto drugačiji scenario.

Test, Sudar Foto: Pixabay.com

Ovde, test pokušava da izračuna šta će se desiti sa autom ako vozač izgubi kontrolu, sleti sa puta i udari u banderu.

Ponovo, zvezdice ukazuju na rizik od dobijanja ozbiljnih povreda.

I na kraju imamo test sa prevrtanjem. Za razliku od prethodnih testova, ovde zvezdice označavaju rizik od prevrtanja vozila, i ne odnose se na povrede putnika.

Ovde se posmatra širina auta i njegovo središte gravitacije. Samim tim, automobil sa većim međuosovinskim rastojanjem ima manji rizik od prevrtanja u poređenju sa užim vozilom.

Sa druge strane, auto sa niskim težištem gravitacije je takođe bezbedniji.

Zvezdice i ovde prate istu formulu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA