Nemačke vlasti su upravo dale poslednji ultimatum Audiju

Ili sledi kazna od 2 milijarde evra

  • 1
Audi RS7 Sportback

Foto: Audi

Godinama nakon što je skandal sa varanjem u vezi sa dizel emisijama automobila otkriven, Volkswagen grupa je najvećim delom ispravila sve greške koje su pronađene.

Ali u celoj priči i dalje postoji jedan izuzetak, i zove se Audi.

Zapavo, Audi je bio prvo mesto na kom je problematičan softver koji je menjao očitavanja emisije štetnih gasova iz automobila kako bi TDI motori izgledali čistije nego što to zapravo jesu formulisan.

Volkswagen je od tog trenutka isplatio milijarde dolara u kaznama, otkupio hiljade vozila od vlasnika koji su očekivali bolju ekonomičnost motora i zamenio softver u vozilima.

Ali isto se nije desilo i sa svim Audi vozilima.

AUDI A3 SPORTBACK E-TRON

Foto: Audi

Sudeći po Reutersu, nadležni organ za motorna vozila u Nemačkoj (KBA) obavestio je luksuznu marku da će uskoro stići penali zbog neuklanjanja spornog softvera.

Audi ima vremena do 26. septembra da to uradi, u suprotnom ga očekuje kazna od 25.000 erva po eutomobilu koji je i dalje opremljen softverom za varanje.

A procene ukazuju na broj od 127.000 Audija koji i dalje imaju instaliran ovaj softver, a to znači gotovo 2 milijarde evra kazne.

Među pogođenim automobilima se nalaze gotovo svi modlei, od A4 do A8 koje pogoni V6 ili V8 TDI dizel motor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA