Nemački sud zbog Hitlera zabranio registraciju "HH 1933"

HH 1933 asocira na nacionalsocijalistički pozdrav "Heil Hitler", a 1933. je godina kada je Hitler na čelu nacionalsocijalisti

  • 5

Viši upravni sud u Minsteru u Nemačkoj zabranio je upotrebu automobilskih registarskih oznaka "HH 1933" jer previše asociraju na razdoblje nacionalsocijalizma i dolaska Hitlera na vlast, te se time kosi s pravilima poštovanja morala i običaja.

- Kombinacija slova i brojki je, na temelju opšteg poznavanja istorije, pogodna za povezivanje s nacionalsocijalističkim režimom, što se kosi sa zakonom o zabrani kršenja pravila morala i običaja - stoji u obrazloženju suda.

HH 1933 asocira na nacionalsocijalistički pozdrav "Heil Hitler", a 1933. je godina kada je Hitler na čelu nacionalsocijalisti.

Viši upravni sud time je odbacio tužbu muškarca uz zapadnonemačkog Virsena, u blizini granice s Holandijom, kom je nadležna gradska služba prvo dala odobrenje za spomenute pločice, ali ih je nakon pritužbe javnog građanina povukla.

Vlasnik se potom obratio sudu u Dizeldorfu koji je odbio njegov zahtev, zbog čega se obratio višem sudu u Minsteru koji je potvrdio odluku nižeg suda.

Uzdizanje i odobravanje razdoblja nacionalsocijalizma u Nemačkoj zabranjeno je Zakonom o širenju nacionalne i rasne mržnje, a za nepoštovanje zakona predviđene su kazne od tri meseca do pet godina zatvora.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trta

    16. novembar 2019 | 16:32

    Bravo. Danasnja Nemacka je jedna od najnaprednijih drzava Evrope. Ekonomski jaka, demokratska, socijalna, pravna ...drzava.

  • Petar Frankfurt

    16. novembar 2019 | 19:49

    A grad Hamburg ima tablice HH

  • doberman

    16. novembar 2019 | 21:33

    samo o ovoj tvorevini postoji tvorevina pod nazivom Levijatan???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA