• 5

Nemački sud zbog Hitlera zabranio registraciju "HH 1933"

HH 1933 asocira na nacionalsocijalistički pozdrav "Heil Hitler", a 1933. je godina kada je Hitler na čelu nacionalsocijalisti

  • 5

Viši upravni sud u Minsteru u Nemačkoj zabranio je upotrebu automobilskih registarskih oznaka "HH 1933" jer previše asociraju na razdoblje nacionalsocijalizma i dolaska Hitlera na vlast, te se time kosi s pravilima poštovanja morala i običaja.

- Kombinacija slova i brojki je, na temelju opšteg poznavanja istorije, pogodna za povezivanje s nacionalsocijalističkim režimom, što se kosi sa zakonom o zabrani kršenja pravila morala i običaja - stoji u obrazloženju suda.

HH 1933 asocira na nacionalsocijalistički pozdrav "Heil Hitler", a 1933. je godina kada je Hitler na čelu nacionalsocijalisti.

Viši upravni sud time je odbacio tužbu muškarca uz zapadnonemačkog Virsena, u blizini granice s Holandijom, kom je nadležna gradska služba prvo dala odobrenje za spomenute pločice, ali ih je nakon pritužbe javnog građanina povukla.

Vlasnik se potom obratio sudu u Dizeldorfu koji je odbio njegov zahtev, zbog čega se obratio višem sudu u Minsteru koji je potvrdio odluku nižeg suda.

Uzdizanje i odobravanje razdoblja nacionalsocijalizma u Nemačkoj zabranjeno je Zakonom o širenju nacionalne i rasne mržnje, a za nepoštovanje zakona predviđene su kazne od tri meseca do pet godina zatvora.

(Telegraf.rs/Hina)

Komentari

  • A sta cemo sa

    14 18 88 i slicno

  • doberman

    samo o ovoj tvorevini postoji tvorevina pod nazivom Levijatan???

  • Petar Frankfurt

    A grad Hamburg ima tablice HH

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima