≫ 

Novi papomobil je jedan od najpopularnijih terenaca u Srbiji

Papa Franja je i do sada insistirao na upotrebi nešto skromnijih vozila, kao što su Jeep Wrangler i Fiat 500L

  • 2

Da ni poglavar Rimokatoličke crkve nije imun na "SUV groznicu" pokazuje njegov najnoviji potez. Papa Franja je, naime izabrao popularni terenac Dacia Duster za svoj najnoviji papomobil.

Rimski pontifeks za to nije morao da plati, a ni da ide od salona da bi ga izabrao, budući da je rumunski proizvođač Duster Popemobile poklonio Vatikanu.

Uzevši za osnovu standardni Duster druge generacije, razvojni centar Dacia-e je udružio snage sa karoseristima iz firme Romturingia, kako bi preradili konstrukciju krova i postavili staklenu kabinu koja može i da se ukoloni.

 

Kompletna karoserija je spuštena za oko tri centimetra, kako bi se lakše ulazilo i izlazilo iz vozila. U zadnjem delu prepravljenog vozila ugrađena je namenski napravljena komforna zadnja klupa za papu, kao dodantni rukohvati i dodatni nasloni.

Dacia, međutim, još uvek nije objavila potpune tehničke specifikacije vozila, kao ni fotografije njegovog enterijera.

 

Ipak, budući da je reč o modelu sa pogonom na sva četiri točka, u pitnaju je najverovatnije jedna od dve mogućnosti: Duster Popemobile pokreće ili turbo motor od 1,4 litra i 130KS ili 1,5-litarski turbodizel snage 115 konja.

Vatikan je do sada kao papomobil koristio dosta različitih vozila, među kojima i Fiatov terenac Campagnola kao i značajno modifikovan Mercedes-Benz M klase, prve generacije.

Dacia Duster

Foto: Dacia

Inače, papa Franja je do sada insistirao na upotrebi nešto skromnijih vozila, kao što su Jeep Wrangler i Fiat 500L, a nedavno je na poklon od prijatelja sveštenika dobio Renault 4 GTL iz 1984. godine, koji povremeno sam vozi po Vatikanu.

Video: Nemi dečak iskulirao Papu, majka ga jurila po podijumu

(Telegraf.rs/Autoblog.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA